IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан, Моравицки и Салвини създават нов десен политически съюз на ниво ЕС

Целта на алианса е „да направи Европа отново велика, като я върне към първоначалните ѝ ценности“, обяснява лидерът на италианската "Лига"

11:18 | 02.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Кристиан Май/Кабинет на министър-председателя на Полша</em></p>

Снимка: Кристиан Май/Кабинет на министър-председателя на Полша

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обединява сили с министър-председателя на Полша Матеуш Моравицки и лидера на италианската партия "Лига" Матео Салвини, за да сформира нов десен политически съюз на европейско ниво.

Тримата се срещнаха в Будапеща снощи, за да обсъдят алианса, когото определят като "европейски ренесанс, основан на християнски ценности", съобщава Euronews.

Политиците са обсъдили и разпространението на коронавирусните ваксини в Европейския съюз (ЕС), като са призовали Европейската комисия (ЕК) да засили темпото на покупки.

Новият алианс ще бъде създаден, след като партията на Виктор Орбан „Фидес“ напусна групата на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент (ЕП), поради несъгласие по въпросите, свързани с върховенството на закона.

Тримата ще се срещнат през май, най-вероятно във Варшава, обясни Орбан, а точната дата зависи от епидемиологичната ситуация.

Преди срещата в Будапеща Салвини коментира, че целта на алианса е „да направи Европа отново велика, като я върне към първоначалните ѝ ценности“.

Засега тримата не планират да създадат нова политическа група в ЕП, като използват 64-те места, които техните партии заемат заедно (28 от Лигата, 24 от управляващата „Право и справедливост“ в Полша и 12 от „Фидес“). Те обаче не изпълняват и изискванията за нова група, защото са необходими поне 25 членове от 7 различни държави.

Орбан, Моравицки и Салвини, заедно с французойката Марин льо Пен, често се представят като водещи фигури на десния популизъм в Европа. Орбан и Моравицки оглавяват десни правителства, чието законодателство често е критикувано от ЕК и ЕП за авторитарния дрейф. Тази седмица ЕК даде Полша на съд заради независимостта на полските съдии.

Позицията на Салвини е по-сложна. Партията му "Лига" е една от няколкото, подкрепящи новото коалиционно правителство на премиера Марио Драги, признат привърженик на ЕС и технократ. Партията има и три министерски позиции, но Салвини не влезе в правителството.

Откакто Драги дойде на власт, Салвини насърчава по-благоприятен за ЕС дискурс. Последните събития обаче поставят под сериозно съмнение този имидж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още