IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалната експанзия в САЩ омаловажава колебанията на пазарите

Няколкото пазарни шока през първото тримесечие не се отразиха на американската икономика благодарение на новата стратегия за растежа

08:03 | 06.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Урокът, извлечен след финансовата криза от 2008 г., беше, че шоковете на финансовите пазари могат да се превърнат в сътресения за реалната икономика, ако не бъдат прекъснати в зародиш от регулаторите. Това доведе до десетилетие, в което обществото приемаше, макар и с негодувание, средата на бавен икономически растеж, при която централните банки бяха възприемани като първата линия на реакция срещу всяко малко смущение на финансовите пазари, пише Конър Сен за Bloomberg.

Ето, че сме в тримесечие с много шокове на финансовите пазари, като Федералният резерв не направи нищо, за да се намеси, но въпреки това очакванията за икономическия растеж са по-силни от тези в края на 2020 г. Причината - която е поглед към бъдещето относно променящия се политически подход в САЩ - бяха разходи за трилиони долари, приети от Конгреса, който обещават да подкрепят икономиката, независимо от случващото се на финансовите пазари.

През първото тримесечие се случиха четири различни шока на финансовите пазари, които можеха да се прехвърлят върху реалната икономика, но с никой от тях не стана така.

Имаше го огромният натиск по отношение на късите позиции върху GameStop и други компании, предпочитани от трейдъри, използващи платформи за търговия като Robinhood. Това принуди някои големи хедж фондове да намалят размера на своите портфейли, което за кратко доведе до някои по-широки пазарни трусове, които се разсеяха в рамките на няколко дни.

Междувременно дългосрочните лихвени проценти се повишиха значително през първото тримесечие, достатъчно, за да доведат до най-лошото тримесечно представяне на корпоративните облигации от инвестиционен клас след финансовата криза от 2008 г. Но това не обезпокои Федералния резерв, въпреки че някои инвеститори се тревожеха, че то ще провали възстановяването.

От средата на февруари започна дефлирането, ако не и пукането на балона, при някои високолетящи технологични акции и компании за придобиване със специално предназначение (SPAC). ARK Innovation ETF, един от най-известните инвестиционни фондове в спекулативната част от пазара, спадна с 30% от своя връх. Това също не успя да предизвика някаква по-широка слабост на фондовия пазар или забавяне на икономическия растеж.

А през последната седмица на март се случи получилият широк отзвук колапс на Archegos Capital Management, който включваше ликвидация на позиции в акции за десетки милиарди долари и доведе до милиардни загуби на банки, които бяха отпуснали кредити на фонда. Щетите бяха ограничени до акциите, станали обект на разпродажби, и до банките, които претърпяха загуби.

Причината, поради която тези пазарни колебания не бяха достатъчни, за да засегнат цялостната икономика, е, че в момента има голям растеж - най-вече поради отварянето и фискалните стимули, които приглушиха въздействието на пазарните движения.

Пазарен срив при икономика, която расте само с 2% годишно, може да създаде достатъчен психологически ефект върху потребителите и бизнеса, за да намалят те разходите си, и преди да се усетим, растежът от 2% се забавя до 1%, което не е толкова далеч от рецесия.

Но когато хората получават чекове за 2000 долара от правителството, те ще похарчат поне част от тези пари, подпомагайки икономическия растеж, независимо от това какво става на пазарите. Това е особено вярно, когато чековете се изпращат на домакинства с по-ниски доходи, които са по-склонни да похарчат парите.

Това създава модел на растеж и стратегия за политиките, която е по-добре подготвена за справяне с шоковете на финансовите пазари и също така е по-популярна сред обществото. Меко казано, изпращането на чекове е по-привлекателно политически за обикновените американци, отколкото спасяването на банки и инвеститори. Освен това е и по-справедливо - човек, който изкарва 25 хил. долара годишно, се възползва директно от получаването на 2 хил. долара, докато не е толкова ясно как той печели от промяната на лихвите или спасяването на банка.

Има и други ползи надолу по веригата, които могат да дойдат от тази промяна в политиките. Ако малките сътресения на финансовите пазари са по-малко склонни да изкарат от релси икономиката, тогава има по-малка нужда регулаторите да ограничават определени видове дейност на пазарите или кредитно поведение в името на защитата на финансовата система.

Това от своя страна би могло да позволи на банките да предоставят повече кредити на малкия бизнес и потребителите чрез по-малко използване на непокътнат капитал, обръщайки тенденцията от 2008 г., когато кредитът се отпускаше по-лесно на големия бизнес и богатите американци, които може би дори не се нуждаят от него.

По-бърз и по-справедлив икономически растеж, който е по-малко зависим от върховете и спадовете на пазарите, благодарение на повече държавни разходи: Това получихме през първото тримесечие на 2021 г. Тъй като президентът Джо Байдън разгръща нов инфраструктурен план за 2,25 трилиона долара, може би това е знак за нещата, които предстоят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Няколкото пазарни шока през първото тримесечие не се отразиха на американската икономика благодарение на новата стратегия за растежаНовата стратегия е старата: https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още