IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е да има безплатни чадъри на плажа в следващите три години?

Министерството на туризма ще обсъди предложението на хотелиерите и ще търси баланс

12:27 | 02.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на туризма ще обсъди предложението на хотелиерите чадърите и шезлонгите на плажа да са напълно безплатни поне през следващите 3 години срещу освобождаване от концесионни такси и плащания на концесионерите и наемателите на плажовете.

„Министерството ще обсъди това, както и всички останали предложения. Ще се търси балансът в предложението на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация, ще чуем и мнението на концесионерите”, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева по Нова телевизия.

Припомняме, че Българската хотелска и ресторантьорска асоциация възрази срещу предвидените промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), свързани с цените на плажните услуги. В проекта за промени, публикуван преди дни, се предлага концесионерите и наемателите на плажове и това лято да получат отстъпки от дължимите към държавата плащания, ако намалят цената на плажните принадлежности с поне 50%. 

Много от местата за настаняване по Северното Черноморие може би няма да отворят врати на 1 май, обявиха вчера от бранша във Варна. Именно като спасителен пояс за летния сезон те предлагат чадърите и шезлонгите по морето да бъдат безплатни в следващите три години.

„Ние си мислим, че излизаме от тежката 2020 г., но предстоящата 2021 г. е още по-нестандартна и предизвикателна. Пред нас стоят страшно много проблеми, които се надявам да преодолеем съвместно с властите”, смята председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев. 

Той коментира и дали предложението за безплатни чадъри и шезлонги може да противопостави хотелиери и концесионери.

„Живеем в много различен свят. Не трябва да сравняваме с предходни нормални години. В момента туристическият бранш е в трудна година, очаква ни още много по-трудна от изминалата и всички трябва да си подадем ръка. Не трябва да се делим, защото имаме един общ интерес”, обясни Косев. 

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева посочи, че от ресорното министерство очакват трудно начало на летния сезон. По думите й в много по-голяма степен туристическият бранш е подготвен в сравнение с миналата година.

„Обстановката е много динамична. Имаме усещането и увереността, че за това, че сезонът може да бъде и по-добър от миналогодишния. Наясно сме и с възможността началото да бъде по-трудно с оглед на по-големия брой заболели. Смятам, че и в много по-голяма степен сме подготвени и сме извадили поуки”, уточни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още