IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турски хотели вече обмислят начини за финансиране на растежа след пандемията

Туристическият сезон в страната тази година може да продължи до ноември

21:15 | 02.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Турският хотел Marti Hotels & Marinas може да емитира конвертируеми облигации, за да финансира растежа и смята, че перспективите пред туризма ще се подобрят догодина, тъй като последиците от коронавирусната пандемия започват да отшумяват, пише Bloomberg.

„Може да продадем пет- до седемгодишни конвертируеми облигации към края на годината, ако пазарните условия позволяват“, съобщава главният изпълнителен директор Емре Нарин. „Това може да ни позволи да засилим позициите на Marti на пазарите“, допълва той. Освен това компанията може да реши да увеличи капитала си чрез емитиране на права.

Туристическата индустрия в Турция възлага надежди на ускоряването на ваксинациите, въпреки че броят на случаите на коронавирус расте преди лятото. Общият брой на ваксинираните към петък е 16,3 млн. души в страната с 84 млн. души население. Но дневните случаи достигнаха 40 806, което е втори по големина брой в Европа след Франция.

Приходите от туризма, които са ключово перо за намаляване на дефицита по текущата сметка на страната, са намалели с 65% до 12 млрд. долара през 2020 г. Правителството цели да ги удвои тази година.

Според Нарин има „интензивен приток на резервации“ от Русия и той очаква посетители от Западна Европа и Великобритания да се присъединят още през юни. „Туристическият сезон може да продължи до ноември тази година“, казва Нарин и прогнозира завръщане към нивата преди пандемията през 2023 г.

Конвертируемите облигации, които носят фиксиран доход от лихвени плащания, но също така може да бъдат превръщани в акции, са рядкост в Турция. Тръстът за инвестиции в хотели Akfen конвертира облигации, които емитира през 2018 г., в акции в края на миналата година. Производителят на полиестер Sasa получи одобрение да продава конвертируеми облигации, но все още не го е направил.

Marti Hotels и подразделението му Marti REIT, които са листнати на борсата в Истанбул, преструктурираха дълг за около 128 млн. долара към Denizbank през март, постигайки гратисен период от две години, който според Нарин ще позволи на групата да се възстанови от срива заради пандемията.

Книжата на Marti са поскъпнали с 10% тази година спрямо ръста от 29% за туристическия индекс на Истанбулската борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още