IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не било петрол, а олио - как Тръмп санкционира по погрешка италиански ресторант

Заради сбъркана самоличност собственик на ресторант във Верона се озовал в черния списък на американското финансово министерство

18:06 | 02.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Едни от последните санкции на Доналд Тръмп, преди да напусне поста си, са били насочени по погрешка срещу собственик на ресторант във Верона, Италия, пише ВВС.

Грешката била допусната като част от санкциите на администрацията на Тръмп срещу венецуелски петролни компании, включени в черен списък.

Заради сбъркана самоличност собственикът на ресторанта Алесандро Бацони се оказал в черния списък на американското финансово министерство през януари, но тази седмица най-сетне бил изваден от него. Правни експерти твърдят, че подобни грешки се случват редовно и може да струват скъпо.

През 2019 г. администрацията на Тръмп наложи санкции на венецуелската държавна петролна компания Petroleos de Venezuela (PDVSA) в рамките на стратегията й да принуди президента Николас Мадуро да подаде оставка.

Мадуро беше обвинен в корупция, нарушаване на човешки права и фалшифициране на резултатите от изборите през 2018 г., довели до преизбирането му.

В последния си пълен ден начело на САЩ през януари тази година администрацията на Тръмп наложила санкции на друг Алесандро Бацони по обвинения, че е свързан с мрежа, опитваща да избегне санкциите срещу петролния сектор във Венецуела.

Американското финансово министерство наложи също така санкции на редица компании, които според него са свързани с Бацони, улавяйки собственика на италианския ресторант в мрежата си.

Месеци по-късно грешката била забелязана и собственикът на ресторанта вече е изваден от списъка. В сряда американското финансово министерство призна грешката и го извади от „списъка си със специално обозначени граждани“.

От ресторанта си във Верона Бацони казва пред Ройтерс, че е станала грешка и е благодарен, че вече не е включен в черния списък.

Сбъркана самоличност

Санкциите са наказания, които страна или група от страни налагат на друга страна или на конкретни компании. Например САЩ забраняват на американски компании в някои индустрии да изнасят стоките си в Ирак.

Последиците от поставянето в списък с американски санкции може да са опустошителни за хората и компаниите, тъй като Америка е най-голямата икономика в света и суперсила.

Експерти твърдят, че в много случаи това става зад кулисите, като банките са уведомявани да замразяват плащания към хора и компании, които по погрешка са попаднали в проверки на американското правителство.

„Много често мишените са напълно невинни, но последиците за бизнеса им може да са опустошителни. Възможно е да минат месеци преди разрешаването на проблема при големи разходи“, коментира пред ВВС Никълъс Търнър, адвокат в кантората Steptoe & Johnson в Хонконг.

„Очакваме американското правителство да има достъп до по-голяма информация за хората, които взема на мушка, но невинаги е така“, допълва той. „Понякога правителството използва информация, която всеки може да намери в интернет. Ако тя не бъде надлежно проверена, лесно е да станат грешки“, казва Търнър.

Китайски технологичен гигант

През януари Доналд Тръмп наложи нови санкции и на китайски технологични компании през последните си дни на поста, включително на производителя на телефони Xiaomi.

Той заяви, че китайските компании, към които са насочени санкциите, са свързани с китайската армия и споделят данни с правителството.

Миналия месец Xiaomi получи предварителна защита срещу някои от американските санкции, тъй като съд установи, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на твърденията, че компанията е свързана с китайската армия.

„Щом подобни грешки може да се случват с толкова голяма компания като Xiaomi, не е чудно, че по-малки играчи се оказват в същата ситуация. За съжаление, те може да нямат ресурсите на Xiaomi, за да се борят“, казва Търнър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
верно ли бе ... голем майтапчия е тоа Тръмп ... ами дедо Байдън майтапчия ли е ... ? : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още