IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорите на Софарма вече имат право да увеличат капитала до 750 млн. лв.

Няма конкретни намерения за увеличение, като към момента се дава единствено възможност за такива действия, коментира Огнян Донев

16:24 | 02.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С мнозинство от 85,93% от представения капитал бяха приети предложените от Съвета на директорите изменения в устава на дружеството, съобщи фармацевтичната компания чрез БФБ - София. Те включват възможност Съветът на директорите да взема решения за увеличаване на капитала до достигане на размер от 750 млн. лв. в срок от 5 години след вписване на това изменение в устава и в Търговския регистър.

„Практиката ни показва, че някои инвестиционни решения изискват бърза реакция при вземането на решения за осъществяването им и осигуряването на съответния ресурс за това. ОСА почти без изключения подкрепя СД за важните решения относно дейността на дружеството. На база на тези факти считаме, че подобно овластяване ще осигури необходимата гъвкавост на ръководството“, каза изпълнителният директор Огнян Донев в отговор на въпрос на акционер какво налага овластяването на Съвета на директорите за промени в капитала до такъв значителен размер без контрола на общото събрание, става ясно от протокола от ОСА.

По думите му няма конкретни намерения за увеличение на капитала, като към момента се дава единствено възможност за такива действия от страна на Съвета на директорите.

Съветът на директорите има право да взема решения за издаване на обикновени акции, привилегировани акции, конвертируеми облигации и варанти, даващи право да се запишат акции от бъдещо увеличение на капитала на дружеството.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В случай на упражняване на варанти, респективно конвертируеми облигации, Съветът на директорите има правото да взема решение за увеличение на капитала под условие, за да осигури на правата на притежателите на варанти и/или конвертируеми облигации.

Акционерите отмениха и възможността за увеличаване на номиналната стойност на вече издадените акции, която беше предвидена в чл. 7, ал. 1. б.Б, макар да противоречи на разпоредбите на Закона за публично предлагане на ценни книжа (чл. 112, ал.6). Идеята на забраната е да не се накърняват правата на миноритарните акционери, които може да не искат да участват в увеличението на капитала.

В устава на дружеството е въведена и възможност капиталът да се увеличава чрез превръщане на част от печалбата в капитал.

Ръководството на компанията осигури възможност за предварително упражняване на правото на глас на акционерите поради пандемията, като публикува правилата за гласуване чрез кореспонденция. Това свое право са упражнили акционери, притежаващи 6 206 058 броя акции, представляващи 4,6% от регистрирания капитал на днешното събрание. 

Също за 2 април 2021 г. беше свикано общо събрание на акционерите на "Софарма Трейдинг", на което беше одобрена възможността Съветът на директорите да има право да взема решения за увеличаване на капитала на дружестовото до 350 млн. лв. вместо досегашните 40 млн. лв. 

* Материалът е актуализиран към 17:12 часа с решението на "Софарма Трейдинг"

 

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още