IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран и световните сили постигнаха пробив в ядрената дипломация

Във вторник ще се състои среща във Виена във връзка с ядреното споразумение

18:52 | 02.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Bloomberg</em></p>

Снимка: архив Bloomberg

Иран и останалите световни сили, подписали ядреното споразумение от 2015 г., ще проведат лични разговори във Виена следващата седмица, за да обсъдят възможни мерки за вдигане на санкциите и други въпроси, предава Bloomberg.

Това изглежда като стъпка напред от застоя в дипломацията, отбелязва информационната агенция.

Европейският съюз (ЕС) е председателствал в петък видеоконференция с представители на участниците в сделката - Иран, Русия, Китай, Германия, Франция и Великобритания. Брюксел съобщава, че следващият кръг от преговори има за цел „ясно да идентифицира премахването на санкциите и мерките за прилагане на ядрената енергия“. Блокът ще засили "отделните контакти" между участниците в сделката и САЩ, допълва се в съобщението.

САЩ се опитват да използват Европа като посредник с Иран, след като Техеран отхвърли преговорите с администрацията на американския президент Джо Байдън за възобновяване на споразумението, което бившият президент Доналд Тръмп изостави. След оттеглянето на Тръмп от споразумението Иран наруши някои от ограниченията за ядрената програма на страната.

„Членовете разгледаха перспективата за пълното завръщане на САЩ към споразумението и подчертаха готовността си да обсъдят въпроса с положителна перспектива и с колективни усилия“, казва се в изявление на външното министерство на Иран след срещата в петък.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф междувременно обяви, че във вторник във Виена ще се състои реална среща. Неговият заместник Абас Арачи допълва, че иранската делегация няма да води преговори с американските си колеги „на каквото и да е ниво“ по време на преговорите във вторник, съобщава полуофициалната агенция Fars.

Китай в петък призова САЩ да премахнат всички „незаконни“ санкции срещу Иран, като коментира, че ядреният проблем на страната е на „критичен етап“. Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин обвини едностранното излизане на Вашингтон от сделката с Иран като "основна причина" за проблемите, но допълни, че Пекин приветства завръщането на Вашингтон.

Руският пратеник в атомната агенция на ООН Михаил Улянов писа в Twitter: „Впечатлението е, че сме на прав път, но пътят напред няма да е лесен“.

"Няма време за губене", казва и германският външен министър Хайко Маас в изявление. „Напълно спазеното споразумение би било предимство за сигурността на региона и най-добрата основа за разговори за други важни аспекти на регионалната стабилност“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Toranaga
преди 2 години
Какво ще стане с борсата там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още