IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етерът за първи път поскъпна над 2 хил. долара

Възходът на криптовалутите вече преминава отвъд биткойн

18:57 | 02.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Етерът, втората по големина криптовалута в света, за първи път поскъпна над 2 хил. долара, като възходът на дигиталните активи продължава и отвъд биткойна, съобщи Bloomberg.

Цифровият токен на блокчейн базираната платформа Етериум повиши цената си с 2,3% до 2014 долара в петък. Тази година валутата е поскъпнала с около 170%. Криптоиндексът Bloomberg Galaxy нарасна с около 3%, докато биткойнът не записва значителна промяна в цената си, след като поскъпна повече от двойно тази година.

етер етер

„Сега наистина се издигаме нагоре и това много вероятно ще привлече още покупки“, каза Джулиус де Кемпенаер, старши анализатор в StockCharts.com. „Етерът набира сила спрямо биткойна“, каза той.

Токенът последва печалбите на биткойна през последната година на фона на потока от стимули, насочени за възстановяването на световната икономика от пандемията с Covid-19. Критиците обаче предупреждават, че криптовалутата е спекулативен балон, който вероятно ще се спука.

Етерът има пазарна стойност от около 230 млрд. долара в сравнение с около 1,1 трлн. долара за биткойна, според данни от CoinMarketCap.com.

За разлика от етера биткойн има от началото си през 2009 г. фиксирано предлагане от 21 млн. монети. Тази разлика кара критиците на Етериума да твърдят, че криптовалутата не трябва да бъде гледана като сходна на биткойн дигитална валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още