IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на Waymo подаде оставка

Джон Крафчик ще бъде заменен от Дмитрий Долгов и Текедра Мауакана

22:15 | 02.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Caitlin O&#39;Hara/Bloomberg</em></p>

Снимка: Caitlin O'Hara/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на звеното на Alphabet Inc. за технологии за автономни автомобили Waymo Джон Крафчик заяви, че се оттегля от поста и ще бъде наследен от двама нови ръководители, съобщава Ройтерс.

Крафчик, който ръководи Waymo повече от пет години, ще остане в компанията като съветник. 

„Това е избор, който Джон направи след дълга и успешна кариера в автомобилната индустрия“, споделят от Waymo.

Дмитрий Долгов, един от основателите на Waymo, и Текедра Мауакана, оперативен директор на компанията, ще споделят отговорностите на главния изпълнителен директор.

„Поели сме ангажимент да работим заедно с вас за изграждането, внедряването и комерсиализирането на Waymo Driver“, заявиха двамата изпълнителни директори.

Waymo, която е създадена през 2009 г. като проект в звеното на Alphabet Google, е смятана за лидер в разработването на технологии за автономни превозни средства. Но компанията все още е далеч от изграждането на мащабен бизнес, докато нейният конкурент Tesla Inc. вече успя да внедри своята система Autopilot в превозните си средства.

През лятото на 2020 г. Waymo се споразумя с шведския концерн Volvo Cars да разработват заедно самоуправляващо се електрическо превозно средство, предназначено за споделени пътувания, като част от ново глобално партньорство.

Waymo обяви, че ще се съсредоточи върху изкуствения интелект и определен хардуер, включително камери и радари, за автоматизирания „шофьор“. Volvo ще проектира и произвежда самите превозни средства. Компаниите заявиха, че Waymo ще работи с глобалните марки на Volvo, включително Polestar и Lynk & Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още