IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън предлага на Украйна „твърда подкрепа“ срещу агресията на Русия

Телефонният разговор между президента на САЩ и украинския държавен глава Володимир Зеленски е продължил около 50 минути

23:05 | 02.04.21 г. 6
<p>
	Американският президент Джо Байдън. <em>Снимка:&nbsp;Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg</em></p>

Американският президент Джо Байдън. Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън използва своя първи телефонен разговор с държавния глава на Украйна Володимир Зеленски, за да предложи твърда подкрепа в противопоставянето на Киев срещу Русия и руските войски в близост до украинската граница, съобщава Ройтерс.

Вашингтон е най-мощният съюзник на Украйна след анексирането на Крим от страна на Русия през 2014 г., но връзките между двете страни бяха помрачени от нежеланието на Украйна да участва в събития, свързани с процеса по импийчмънт на предшественика на Байдън Доналд Тръмп. 

Разговорът между Байдън и Зеленски се състоя, след като западните държави и НАТО изразиха загриженост относно движенията на руските войски близо до източноукраинския регион Донбас, където конфликтът между украинските войски и подкрепяните от Русия сили продължава.

„Президентът Байдън потвърди непоклатимата подкрепа на САЩ относно суверенитета и териториалната цялост на Украйна в лицето на продължаващата агресия на Русия в Донбас и Крим“, изтъкват от Вашингтон.

Телефонният разговор е продължил около 50 минути, според началника на кабинета на Зеленски.

„Обсъдихме подробно ситуацията в Донбас. Президентът Байдън ме увери, че Украйна никога няма да остане сама срещу руската агресия “, заяви украинският президент във видео изявление след разговора му с Байдън.

В четвъртък стана ясно, че четирима украински войници бяха убити - най-големият брой жертви на правителствените сили на Киев от последното нестабилно прекратяване на огъня в сила от юли миналата година, след продължила няколко часа битка миналия петък северно от сепаратистката крепост Донецк.

Киев и Москва се обвиняват взаимно заради ескалацията на конфликта, който отне около 14 хил. човешки живота, откакто Русия анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 г.

„Изразяваме загриженост от нарастващото напрежение и от това, че украинската страна може да прибегне до провокативни действия, които могат да доведат до война. Наистина не искаме да виждаме това“, коментира Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, пред репортери, цитиран от информационната агенция Интерфакс.

Украйна и Западът обвиняват Русия, че е изпратила войски и оръжия, за да подкрепи сепаратистите в Донбас. От Москва изтъкват, че руснаците предоставят само политическа и хуманитарна подкрепа за бойците-сепаратисти.

Байдън също така е подчертал и подкрепата на Вашингтон за програмата на Зеленски за борба с корупцията и осъществяване на реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
"Не знам какво си мислят американците..."Сънуват още втората световна ... отдавна не са делили нещо чуждо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
: ))) ... напрао е за Гинес ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
pinoccio
преди 2 години
Украйна е руската Македония. Не знам какво си мислят американците, явно пандемията е отприщила някакъв когнитивен делириум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
То и Саакашвили в Грузия имаше твърда подръжка, но войната през08.08.08 го накарада си гризе вратовръзката в пряк ефир...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Не знам дали е велико ама е безмозъчно дето не може да се усети за какво го ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 10
Gerasim_Burgaski
преди 2 години
БАЙДЪН ВЕЛИК !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още