IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалиционен партньор попари надеждите на Рюте за сформиране на ново правителство

Лидерът на Християнския съюз заяви, че партията му не може да е част от четвърто правителство на нидерландския премиер

14:11 | 03.04.21 г.
<p>
	Нидерландският премиер Марк Рюте.&nbsp;<em>Снимка: Peter Boer/Bloomberg</em></p>

Нидерландският премиер Марк Рюте. Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Перспективите пред нидерландския премиер Марк Рюте за сформиране на ново правителство отслабнаха в събота, след като коалиционен партньор, смятан за жизненоважен за осигуряването на парламентарно мнозинство, отказа да се присъедини към ново правителство, оглавявано от него, предава Ройтерс.

Рюте оцеля на косъм при вот на недоверие в петък, след  като парламентът прие решение, с което не одобрява поведението му по време на преговорите за сформиране на ново правителство.

Но лидерът на Християнския съюз Герт Ян Сегерс заяви в интервю за вестник Nederlands Dagblad: „Не искаме да се връщаме към „обичайното положение“. Не можем да бъдем част от четвърто правителство на Рюте“.

Християнският съюз е една от четирите партии в правителството, оглавявано от консервативната Народна партия на свободата и демокрацията (НПСД) на Рюте.

Нидерландският премиер, който е на власт от 2010 г. насам и е влиятелна фигура в Европейския съюз, беше решителният победител на парламентарните избори преди две седмици.

Той обаче оцеля на косъм при вота на недоверие по обвинения, че не е казал истината, когато е правил намеци за възможното бъдеще на критичен депутат от друга партия. Всички партии извън коалицията му гласуваха за незабавното му отстраняване.

Това превърна настоящата коалиция в единствения жизнен вариант за Рюте да сформира четвъртото си последователно правителство до хода на Сегерс в събота за блокиране на този път.

Рюте, който е изпълняващ длъжността премиер, каза в петък, че не е изгубил надежда за сформиране на ново правителство и очаква преговорите да бъдат възобновени през идните седмици.

Следващата седмица парламентът ще назначи независим представител, който ще бъде натоварен със задачата да очертае начини за ново задействане на процеса по сформиране на правителството.

Обществено допитване, публикувано след дебата по вота на недоверие, показа, че подкрепата за Рюте сред обществото е намаляла до 25% спрямо 54 на сто седмица по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още