IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 души във Великобритания са починали от тромбоза след ваксиниране с AstraZeneca

Австралия също проверява случай на тромбоза

18:41 | 03.04.21 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Великобритания потвърди, че седем души са починали от редки тромбози, след като са получили ваксина срещу COVID-19 на AstraZeneca, а Австралия също проверява случай на тромбоза, предава Bloomberg.

Агенцията за контрол на лекарствата и изделията с медицинско предназначение във Великобритания (MHRA) съобщи, че 30 случая на тромбоза на вените на твърдата мозъчна обвивка и на образуване на тромби на фона на намаляване на тромбоцитите са били установени при хора в страната, които са получили ваксината до 24 март. Седем от тях са починали. Над 18 млн. дози са били раздадени в страната и регулаторът е категоричен, че ваксината е безопасна.

„Ползите от ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 в предотвратяването на заразата с коронавирус и усложненията продължават да надвишават рисковете и хората трябва да продължат да получават ваксината си, когато са поканени да го направят“, заяви Джюн Рейн, главен изпълнителен директор на MHRA, в комюнике.

Австралия съобщи в събота, че сътрудничи с регулаторите във Великобритания и ЕС, след като установила случай на тромбоза на 2 април при човек, който е получил ваксина на AstraZeneca.

Последните разкрития вероятно ще се прибавят към растящото безпокойство заради ваксината на компанията, която е в основата на успешната кампания по ваксиниране на населението във Великобритания. Много страни в света разчитат на AstraZeneca, за да придвижват програмите си за имунизация, и сега някои ги преосмислят въпреки растящите случаи на COVID.

Нидерландия се присъедини в петък към Германия в спирането на употребата на ваксината при хора под 60 години. Норвегия и Дания удължиха замразяването на употребата на ваксината, която беше в основата и на спор за доставки между ЕС, Великобритания и други страни.
В петък Южна Африка спря продажбата на един милион дози на други страни, след като установи, че те не оказват съществено въздействие върху вариант, установен първо в страната миналата година.

Великобритания продължава с ваксинационната си програма, като е раздала първа доза на над 60% от всички пълнолетни граждани. Премиерът Борис Джонсън обещава да осигури първа доза на всички пълнолетни до края на юли, а ваксината на Astra е изключително важна за постигането на тази цел.

С новите данни за тромбози делът на инцидентите след ваксината на AstraZeneca във Великобритания е 1 на 600 хил. Няма данни за същите реакции към ваксината на Pfizer/BioNTech, която също се използва във Великобритания.

По-рано тази седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи, че връзка между ваксината на AstraZeneca и рядък вид тромбози е възможна, като са установени най-малко 62 случая. Агенцията допълни, че комисията й по безопасност вероятно ще издаде нова препоръка идната седмица.

Макар че са необходими още изследвания, за да се проучат възможни връзки, „ключовото нещо е да се помни колко редки са тези кръвни съсиреци и колко силна е доказаната полза от ваксината срещу COVID“, коментира Дейвид Уеринг, преподавател по клинична неврология към Института по неврология в University College London.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
"ПО ВРЕМЕ НА ИЗГОТВЯНЕТО НА ТОЗИ ДОКЛАД НАД 126000 ДУШИ В ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО СА ПОЧИНАЛИ В РАМКИТЕ НА 28 ДНИ СЛЕД ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА КОВИД19 !!!" Да коментирам неверни данни и да вадя изводи от тях!? Цифрата 126000 души е меко казано невярна . ПСР тестването за цялата 2020 и януари 2021 беше по старата метода на СЗО ( 40цикъла + ) , която генерира огромен брой над 70% фалшиви положителни (едва ли не го знаеш) , така че без истински входни данни не можеш да стигнеш до реалната смъртност . Всичко друго е заблуждаваща статистическа еквилибристика !Документа (PDFа ) го постнах знаеш ли защо? Данните вътре са 1:1 с тези от healthimpactnews.com , който се опитваш да компрометираш като достоверен източник . Както очаквах се разцърка с другия си ник Стоян Петров как нямало връзка "никаква" на ваксината със събитията от документа ... Астрата е пълен провал и затова си ребрандираха *** ! Продължава да взима жертви...след поставянето на първата игла ваксина "АстраЗенека". https://plovdivmedia.bg/165369.htmlЩе има и дела...Семейството на 38-годишната Каролин Пети, починала в понеделник в резултат от тромбоза след ваксинация, е пуснало съдебна жалбаhttps://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/loshi-***-za-astrazeneka-obvinikha-gi-v-nepredumishleno-ubiystvo_news809330.html пп. продължавай да си тролиш и изчисляваш неверни данни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
ПО ВРЕМЕ НА ИЗГОТВЯНЕТО НА ТОЗИ ДОКЛАД НАД 126000 ДУШИ В ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО СА ПОЧИНАЛИ В РАМКИТЕ НА 28 ДНИ СЛЕД ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА КОВИД19 !!!И туй автоматично означава , че причината за смъртта е ковид ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Имаш проблем с нервите ! Потърси помощ!"... Стовен е неспасяем случай ... природно объл е ... дано след като го мушнат получи просветление , ама на чудеса не се надявам ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Автобус блъска жена, след ваксиниция срещу ковид. Усложливо да ни дадеш линк, който да осветли причинно-следствената връзка?"Същата както когато човекът имал инфаркт , ама като починал , установили че е и носител на ковид вирус ... та починал от ковид , щото нали бройката се гони ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
пхах ... ти пак ли се опитваш да четеш статистическа информация ... :))) ... т.е. само постваш ... не се занимавай с непонятни неща за теб ... изчисляване на коефициенти на смъртност от заболяване е учебник по медицина , а актюерски изчисления е два семсетъра в застраховките ... тва дето си постнал знаеш ли какво е ... ?! а обло камъче ... ?! за обща култура да си четеш ... ПО ВРЕМЕ НА ИЗГОТВЯНЕТО НА ТОЗИ ДОКЛАД НАД 126000 ДУШИ В ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО СА ПОЧИНАЛИ В РАМКИТЕ НА 28 ДНИ СЛЕД ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА КОВИД19 !!!айде обло камъче коментирай тази цифра ... ?! смъртността след поставяне на ваксина по нищо не се различава статистически сред населението с непоставена ваксина ... само дето неваксинираните мрът от ковид19 няколко хиляди пъти вповече ... :))) ... редко срещан *** си ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Имаш проблем с реализацията, затова трoлиш. Потърси нормално препитание. Вероятно ще ти е тежко, но ще е достойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
"Автобус блъска жена, след ваксиниция срещу ковид. Усложливо да ни дадеш линк, който да осветли причинно-следствената връзка?"Всичките ли (421 ) ги блъсна автобус? Хайде по-сериозно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
neon7
преди 3 години
Имаш проблем с нервите ! Потърси помощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Автобус блъска жена, след ваксиниция срещу ковид. Усложливо да ни дадеш линк, който да осветли причинно-следствената връзка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Специално при тромбозите, колко са починали за същото време без да са ваксинирани? Имайте впредвид, че ваксинираните с Астра - Зенека във Великобритания са над десет милиона. Не съм адвокат на АЗ, но ми става неприятно как eвpeите(Пфайзет) нагласят нещата, при условие че след тяхната ваксина има повече тромбози. Наистина няма данни препаратите да са причина, но защо пък да не се акцентира на АЗ, още повече че струва 2 долара а Пфайзера 20.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още