IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избирателната активност към 11 ч. е 12,5%

Активността остава чувствително по-ниска от тази преди 4 години, посочват от „Галъп“

12:38 | 04.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Към 11 ч. активността в изборите за 45-о Народно събрание е била 12,5%. Това сочат прогнозните данни на социологическа агенция "Галъп интернешнъл болкан". Към 9 ч. агенцията отчете 4,2% избирателна активност. 

Това означава, че засега активността е чувствително по-ниска в сравнение с отчетената преди 4 години на предишните парламентарни избори към този час, отбеляза пред БНР изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов. 

„Това е гласуване в една много непредвидима атмосфера“, коментира той. 

По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) избирателната активност към 10 ч. е била 7,58%, или с около процент по-ниска от тази през 2017 г., когато тя достига 8,44%.

Комисията взе решение да спре машинното гласуване в целия изборен район Велико Търново заради възникналите проблеми там.

Причината е сигнал от коалиция, че нейната листа в машините за гласуване в различни секции в област Велико Търново е разбъркана и при натискане на бутоните за преференции излизат имена, които са различни от подредбата, одобрена с решение на РИК.

Галъп Галъп

В Бургас били предоставени черни химикали, но са подменени. На места е гласувано с черни - те ще се зачетат само в тази секция.

Има сигнали за агитация в социалните мрежи, но те не подлежат на контрол, защото не са медийни доставчици.

По данни на „Ти броиш“ близо 100 сигнала за нередности и нарушения в начина на протичане на изборния ден са получени от 3 април до 4 април към 10.00 ч.

Според изчисленията 2 са нарушенията за агитация в дена за размисъл. Има и подадени сигнали за грешни адреси на изборните секции в Брюксел и Гренобъл.

В 4-ти многомандатен избирателен район (МИР), Велико Търново, листата на „Демократична България“ при машините за гласуване е разбъркана - сгрешен е редът и преференциите на кандидатите в листата, което не позволява на гражданите да посочат коректна преференция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
отношението на хората към театрото , наречено избори , говори само по себе си ... особено след "изборите" в САЩ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още