IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избори 2021 - труден компромис за кабинет с мощна популистка сила в НС

Чака ни преходен период на политическа нестабилност, коментират политолози и социолози

22:24 | 04.04.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Седем партии влизат със сигурност в новия български парламент. Това показват първите прогнозни резултати от екзитпола на социологическите агенции Gallup International и "Алфа Рисърч" за парламентарните избори днес.

Социолози и политолози са категорични, че изборните резултати показват дълбока фрагментация в обществото. В началото сме на много динамична политическа промяна, всички ще платим цената за тежки и леко срамни пазарлъци, политическите формации ще направят компромиси, възможно е правителство на малцинството или програмен кабинет. Това са част от коментарите на изборните резултати на социолози и политолози по БНТ. 

Антоний Гълъбов: Възможно е управляващо мнозинство

Вотът показа изключително фрагментирано общество без общ хоризонт и способност да излъчи мнозинство, каза в коментар социологът Антоний Гълъбов. Това е реалното състоянието на българското общество – дълбока фрагментация с минимални нива на споделен хоризонт. Това е преходно състояние, нямаме ясно изразена управленска алтернатива, нито съгласие за посока, коментира социологът. Работа е на политиците е оттук нататък да дадат отговор на ситуацията, каза той. А политическият въпрос е как да се управлява процесът, който е дълъг.

По думите му е възможно управляващо мнозинство – въпрос е на преговори и цели. Повечето формации настояват за промени в Конституцията и това може да бъде основа за програмно правителство, дори и такова на малцинството.

Огнян Минчев: Имаме много мощна популистка сила, която влиза в НС

Резултатите от изборите показват началото на много динамична политическа промяна, може би за два-три изборни цикъла, коментира политологът. Виждаме фрагментация, защото досега не сме имали от над 20 години 7 формации в парламента, имаме много мощна популистка сила, която влиза в парламента в лицето на „Има такъв народ!“

Чака ни период на политическа нестабилност и труден компромис за нов кабинет. Ако се случи такъв, той няма да просъществува повече от 1-1,5 години. Да не изключваме и нови избори, предупреди Минчев.

Хората гласуваха за промяна, но тя няма да е на един дъх. Една от причините е, че Слави Трифонов и неговата партия трябва да започнат да говорят, защото досега мълчаха. Въпросът, че трябва да има промяна, е извън съмнение, обобщи той.

Харалан Александров: Всички ще платим цена за тежки и леко срамни пазарлъци

Ситуацията е твърде тревожна, с много несигурност и тръгване към реваншизъм и ескалиращ конфликт, коментира Харалан Александров, социален антрополог. Със сигурност всички ще платим цената за тежки и леко срамни пазарлъци, защото участниците в бъдещия парламент ще направят компромиси, заяви той.

Според него нови избори са малко вероятни. Ще се стигне до някакво споразумение – договорено експертно правителство или такова на малцинството. За старите политически формации залозите са твърде високи, за да отключат процес с по-малко контрол, отколкото да постигнат някакъв компромис за коалиционно споразумение. А такова за известно време може да е стъпка по пътя на политическата промяна. Ще бъде създадено правителство, обобщи той.

Андрей Райчев: Слави Трифонов може да направи правителство на малцинството с лекота

Хората поискаха една трета от парламента да се разкара, 3 милиона души гласуваха, но главният извод е, че това е народен вот, който ще има своите последици, каза социологът. По думите му Слави Трифонов може да направи правителство на малцинството с лекота, а от ГЕРБ ще се съгласят. Обаче дали Трифонов ще се съгласи на такава схема, е въпросът, коментира Райчев. Няма как някоя от политическите формации да направи нещо, без да се съобрази с формацията на Слави Трифонов, допълни той.

Вотът е за промяна, хората искат друго, но ще отнеме време, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 3 години
Въведеното неправилно емитиране на пари причинява неограничени щети. Тези щети създават недоволство към управляващите.Грешката при ползване на пари е съществената причина за политическия провал на правителството на Бойко Борисов.При запазване на държавната грешка, депутатите от 45-то Народно събрание не могат да спасят Република България от нови щети и са с подсигурен провал.Няма да е все така.Успешното държавно управление е възможно при подобрено емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Щеше да е добре ако нововлезлите в парламента бяха популисти. Популистите дават някаква визия, макар и измамна. Сега влезлите нямат дори и това. С други думи те са едно ниво под популистите. Имаме общи приказки от рода да променим статуквото. Как? Ако има отговор на този въпрос, следва втори въпрос - защо така? Ако има оговор и на този въпрос, тогава разбираш, че имаш насреща си хора, които знаят какво искат да направят. Съгласен съм с много от коментарите в статията. Това, което се случва е неизбежно. Старото статукво беше невъзможно повече. Новата посока е неясна и неопределена. Сега сме в онова състояние на стопилка от която (евентуално) ще започне да кристализира нещо. Какво ще е нямам представа. Може да е всичко. Но като гледам какво е нивото ни и от какви интереси и емоции се водим, изпитвам силно съмнение дали ще е нещо читаво. Много се надявам да не съм прав. Надявам се най-сетне да се събудят и организират сили, които могат да поемат отговорността за съдбата на страната ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 3 години
И какво опониращо има в заглавието? Противоречия не откривам никакви. Да, ГЕРБ са влезли като популисти, статията обаче не твърди, че Слави е първият популист, който влиза в НС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 3 години
Ще опонирам цялата статия започвайки от заглавието - ГЕРБ влязоха като пълни популистки в парламента 2009 г. Моля ви малко по-малко бомбастични заглавия. Те научиха останалите какво е популизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още