IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните медии: Борисов трудно ще сформира правителство

България навлиза в период на неизвестност, докато политиците преговарят за някакво правителство, но е рано да се говори и за нови избори, според анализатори

11:41 | 05.04.21 г. 46
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Управляващата партия ГЕРБ изгуби позициите си след изборите в България в неделя, а българите пратиха три нови партии в парламента, които до голяма степен подкрепят антикорупционните протести от миналото лято. ГЕРБ все пак остава най-голямата политическа сила, но трудно ще състави правителство.

Това обобщават световните медии за парламентарния вот вчера.

Euractiv.com посочва, че според предварителните официални резултати първа е коалицията на Бойко Борисов ГЕРБ-СДС, която получава малко под 24% от гласовете. На изборите през 2017 г. получи една трета от гласовете, припомня медията.

На второ място излиза „Има такъв народ“ на телевизионния шоумен Слави Трифонов с почти 20%. Българската социалистическа партия (БСП) е на трето място с под 15%. Четвърта е Демократична България с около 11%, на пето място е Движение за права и свободи (ДПС) с под 9%, а на шесто – „Изправи се! Мутри вън!“ (ИСВМ) с около 5%.

Според предварителните резултати националистическата партия ВМРО на Красимир Каракачанов, която беше по-малък коалиционен партньор на ГЕРБ, не успява да премине бариерата от 4% за влизане в Народното събрание.

Бариерата за влизане в парламента не преодолява и друга националистическа формация - тази на бизнесмена Веселин Марешки в коалиция с партията на Валери Симеонов НФСБ.

Според анализатори гласоподавателите са ударили шамар на силите, които бяха представени в доскорошния кабинет, особено за ГЕРБ и опозиционната ѝ партия БСП, която пък се надяваше на много по-добри резултати.

Голямата изненада е успехът на „Има такъв народ“, особено сред българите в чужбина, която вероятно ще получи мандат за съставяне на правителство. Според конституцията силата, спечелила изборите, ще се опита първо да сформира правителство, но е много малко вероятно Борисов да събере подкрепа за коалиция.

Партията на Слави Трифонов заяви, че ще влезе в коалиция с другите две сили, представляващи протестите - Демократична България, водена от проевропейския реформистки политик Христо Иванов, и ИСМВ на Мая Манолова, бивш омбудсман и бивш народен представител от БСП. Трите партии обаче не могат да сформират мнозинство в 240-местния парламент.

Манолова е единствената сред трите сили, която допуска възможността да влезе в коалиция с БСП.

Партията на Трифонов на практика се покри по време на кампанията, след като лидерите ѝ отказаха да участват в предизборните дебати. Кампанията си политическата сила водеше чрез собствения си телевизионен канал. В изборната нощ пък Трифонов обяви, че има симптоми на коронавирус и се е изолирал.

Борисов направи изявление, в което призова за правителство на единството, за което предложи своя опит. БСП обявиха, че ще коментират след обявяване на официалните резултати.

Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Това, което казваш, е много пожелателно, но не е възможно при настоящата политическа система. Това са политически субекти, зад които стоят икономически интереси на различни кръгове.Казано най-просто, това са кукли на конци.Как може БСП да я приеме някой извън ДПС или Галевица? Герб са ясни, от влезлите никой не иска с тях. С ДПС само БСП иска.Със Слави искат всички, ама той не ги иска, освен ДБ. С ДБ никой не иска, освен Слави. Галевица никой, освен БСП не я ще.Няма как да има коалиция.Единствения начин е нови избори до осъзнаване, че изборната система трябва да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 2 години
ок, а как ще спре като баш той го прави и хората около него де... 11 години бандитщина!... и аз викам да спре, ама не спира...и аз съю гласуеал за него,.. до сделката му с шиши и дпс... но след като разкри истинската си същност... никога вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 7 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Не съм :) гласувах за него само веднъж през 2013та :)Аз съм за да се спре това което ти опсивах в предни постове. Всички, абсолютно всички да се обединят върху няколко основни приоритета, и да се наложи воденето на диалог между политиците. Да се спре с тая бясна омраза и противопоставяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
...и след всичко което си написал, пак си за Мутрата... еми не мога да ти разбера логиката, чесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
41
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Мен не ме е страх от нищо :) аз далавери не въртя :) Бизнес с ББ нямам. В обществени поръчки съм участвал 2 пъти - по времето на Станишев след това на орешака. И от двете излязох на минус дето се вика, и от тогава не се занимавам с такива глупости.Данъчни ревизии ми правят във фирмата 2 пъти годишно. Като частно лице 1 път на 2 г. Едно нарушение нямам. За мен е важно тая държава да спре да се люшка в крайности. Да се спре с вечните радикални смени на всички правила, всеки път когато има политическа смяна. Щото това ми пречи и спира бизнеса!А ако това зверско противопоставяне в това обществоНе спре няма да спре и люшкането. Докато накрая не стигнем до някой като обнуления и тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ае стига толкова политика, че трябва да ходя и да върша работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 2 години
не, по скоро ще им види далаверите от последните години и ще разсмърди нещата... ето от това ви е страх ! :)И като ги спря, кво ? немаме Ф16 ... или летището не беше дадено на концесия? А построи ли газопровод на русия с нашите пари ? НЕа назначи ли Каскета ? а наля ли 5 млрд в Автомагистрали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
Жорка, спомняш ли си първото правителство на Мутрата, когато гл. прокурор не беше техен човек... Ква разлика имаше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
Ще държи изпълнителна власт бе човек, дори и за 3 месеца. Ще може без контролно да спира и променя решения, без да е избиран за това. Припомни си си Герджиков кво направи под негов диктат - спря процедурите за Ф16 и за концесията на летище София.Това за мен може да се прави само от парламентарно излъчено правителство. Така че, закона му дава възможност доста да управлява. А човек с реваншистки наклонности като него, може да направи доста бели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още