IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните медии: Борисов трудно ще сформира правителство

България навлиза в период на неизвестност, докато политиците преговарят за някакво правителство, но е рано да се говори и за нови избори, според анализатори

11:41 | 05.04.21 г. 46
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Управляващата партия ГЕРБ изгуби позициите си след изборите в България в неделя, а българите пратиха три нови партии в парламента, които до голяма степен подкрепят антикорупционните протести от миналото лято. ГЕРБ все пак остава най-голямата политическа сила, но трудно ще състави правителство.

Това обобщават световните медии за парламентарния вот вчера.

Euractiv.com посочва, че според предварителните официални резултати първа е коалицията на Бойко Борисов ГЕРБ-СДС, която получава малко под 24% от гласовете. На изборите през 2017 г. получи една трета от гласовете, припомня медията.

На второ място излиза „Има такъв народ“ на телевизионния шоумен Слави Трифонов с почти 20%. Българската социалистическа партия (БСП) е на трето място с под 15%. Четвърта е Демократична България с около 11%, на пето място е Движение за права и свободи (ДПС) с под 9%, а на шесто – „Изправи се! Мутри вън!“ (ИСВМ) с около 5%.

Според предварителните резултати националистическата партия ВМРО на Красимир Каракачанов, която беше по-малък коалиционен партньор на ГЕРБ, не успява да премине бариерата от 4% за влизане в Народното събрание.

Бариерата за влизане в парламента не преодолява и друга националистическа формация - тази на бизнесмена Веселин Марешки в коалиция с партията на Валери Симеонов НФСБ.

Според анализатори гласоподавателите са ударили шамар на силите, които бяха представени в доскорошния кабинет, особено за ГЕРБ и опозиционната ѝ партия БСП, която пък се надяваше на много по-добри резултати.

Голямата изненада е успехът на „Има такъв народ“, особено сред българите в чужбина, която вероятно ще получи мандат за съставяне на правителство. Според конституцията силата, спечелила изборите, ще се опита първо да сформира правителство, но е много малко вероятно Борисов да събере подкрепа за коалиция.

Партията на Слави Трифонов заяви, че ще влезе в коалиция с другите две сили, представляващи протестите - Демократична България, водена от проевропейския реформистки политик Христо Иванов, и ИСМВ на Мая Манолова, бивш омбудсман и бивш народен представител от БСП. Трите партии обаче не могат да сформират мнозинство в 240-местния парламент.

Манолова е единствената сред трите сили, която допуска възможността да влезе в коалиция с БСП.

Партията на Трифонов на практика се покри по време на кампанията, след като лидерите ѝ отказаха да участват в предизборните дебати. Кампанията си политическата сила водеше чрез собствения си телевизионен канал. В изборната нощ пък Трифонов обяви, че има симптоми на коронавирус и се е изолирал.

Борисов направи изявление, в което призова за правителство на единството, за което предложи своя опит. БСП обявиха, че ще коментират след обявяване на официалните резултати.

Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Гледам, че нямат особена приемственост твоите глупости. Май не съм само аз на това мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
се тая как го извърташ... важното е Мутрата да не получава повече власт...А ти колко малоууумно предложение имаш с тая мажоритарна система... дай направо да си поканим Путин за цар, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
Аз да не съм ти личен съветник? Не ги чети като не ти се слушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
xapoznai
преди 3 години
Ще ги национализираш ли? Да ти кажа ли какво ще стане? След година тези пари ще са опапани, падане на борда, хипер инфлация, гражданска война.Това да не ти е Венецуела! Хубавото е, че те изринат още 2 часа след като го обявиш това нещо, а може да те овесят някъде като предупреждение за следващите дето с размах решават проблеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
да бе няма да стане ... все едно не са купували депутати и преди. Само глей как става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Общи приказки и глупости не ми се слушат, извинявай.Особено когато логиката в тях е като от и за индивиди с ай кю под 50.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Айде моля само без служебно правителство, създадено от Рундьо Рублата!А и за да има служебно правителство, трябва да е имало правителство, подало оставка. Скоро ще стане ясно, че при съществуващата политическа партийна система и разпределение няма как да се състави правителство.Единствения позитивен ход е промяна в избирателната система към мажоритарен избор.На тези избори отвратените от всички политици са 20%. На следващите ще са повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
Пари има и извън еврофондовете, ама са по едни банкови сметки и активи. И са повече от новата програма. Прибираме си тях, една шайка бивши елити по затворите и нито глад ще има нито рецесия и безработица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Няма как да стане, не им стигат гласове, трябват им поне ~44% от вота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 години
Първите няколко месеца ще се довършват старите започнати проекти. После ще дойде глада и отрезвяването. Изказвания от типа "не ни трябват фондове" показват нивото на разбиране. Става въпрос за страшно много пари и свързаните с тях работни места. В тази връзка евентуално забавяне, а недай си боже спиране ще доведе до рецесия, безработица и спад в доходите.Въобще ще се върнем здраво назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още