IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните медии: Борисов трудно ще сформира правителство

България навлиза в период на неизвестност, докато политиците преговарят за някакво правителство, но е рано да се говори и за нови избори, според анализатори

11:41 | 05.04.21 г. 46
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Управляващата партия ГЕРБ изгуби позициите си след изборите в България в неделя, а българите пратиха три нови партии в парламента, които до голяма степен подкрепят антикорупционните протести от миналото лято. ГЕРБ все пак остава най-голямата политическа сила, но трудно ще състави правителство.

Това обобщават световните медии за парламентарния вот вчера.

Euractiv.com посочва, че според предварителните официални резултати първа е коалицията на Бойко Борисов ГЕРБ-СДС, която получава малко под 24% от гласовете. На изборите през 2017 г. получи една трета от гласовете, припомня медията.

На второ място излиза „Има такъв народ“ на телевизионния шоумен Слави Трифонов с почти 20%. Българската социалистическа партия (БСП) е на трето място с под 15%. Четвърта е Демократична България с около 11%, на пето място е Движение за права и свободи (ДПС) с под 9%, а на шесто – „Изправи се! Мутри вън!“ (ИСВМ) с около 5%.

Според предварителните резултати националистическата партия ВМРО на Красимир Каракачанов, която беше по-малък коалиционен партньор на ГЕРБ, не успява да премине бариерата от 4% за влизане в Народното събрание.

Бариерата за влизане в парламента не преодолява и друга националистическа формация - тази на бизнесмена Веселин Марешки в коалиция с партията на Валери Симеонов НФСБ.

Според анализатори гласоподавателите са ударили шамар на силите, които бяха представени в доскорошния кабинет, особено за ГЕРБ и опозиционната ѝ партия БСП, която пък се надяваше на много по-добри резултати.

Голямата изненада е успехът на „Има такъв народ“, особено сред българите в чужбина, която вероятно ще получи мандат за съставяне на правителство. Според конституцията силата, спечелила изборите, ще се опита първо да сформира правителство, но е много малко вероятно Борисов да събере подкрепа за коалиция.

Партията на Слави Трифонов заяви, че ще влезе в коалиция с другите две сили, представляващи протестите - Демократична България, водена от проевропейския реформистки политик Христо Иванов, и ИСМВ на Мая Манолова, бивш омбудсман и бивш народен представител от БСП. Трите партии обаче не могат да сформират мнозинство в 240-местния парламент.

Манолова е единствената сред трите сили, която допуска възможността да влезе в коалиция с БСП.

Партията на Трифонов на практика се покри по време на кампанията, след като лидерите ѝ отказаха да участват в предизборните дебати. Кампанията си политическата сила водеше чрез собствения си телевизионен канал. В изборната нощ пък Трифонов обяви, че има симптоми на коронавирус и се е изолирал.

Борисов направи изявление, в което призова за правителство на единството, за което предложи своя опит. БСП обявиха, че ще коментират след обявяване на официалните резултати.

Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
На теб не ти трябват фондове, щото нито от икономика имаш представа, нито някога бизнес си имал или заплати си давал.И от тази гледна точка дрънкаш пълни глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 3 години
няма да е трудно... мутрата ще напазарува депутати и с дпс ще направят "ескпертно" правителство. Телевизионите клакьори започнаха да подготвят почвата.... как ще изпуснат големите кражби на пари които се задават !Най добрия вариант за нас (гражданите) е нови избори и служебно правителство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
че закво са ни? По сметките има повече милиарди.. по-добре да вземем тях.. ще има и "усещане" за справедливост като бонус :-)).На мен фондове не ми трябват. Фондовете развращават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не дрънкай глупости като за пред пенсионерски клуб на село бе, ни ни били трябвали фондове?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
abdul
преди 3 години
Не ни трябват фондове.Парите ни са заграбени от залязващия елит. Просто трябва да им ги конфискуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Един Българин
преди 3 години
Не ни трябват средства за въстановяване от фонда на ЕС. НС да гласува отмяна на решенията на корумпираното правителство и да маха всички ограничения в момента, в който се свика. Нека всичко да работи и веднъж завинаги да забравим за счупването на икономиката както самият *** се изрази. Ако много държат да запазят маските в болниците, макар че много лекари не са убедени че има медицински смисъл в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още