IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо германците продължават да са влюбени в имотите в Майорка?

Очевидно пандемията е увеличила още повече желанието за пребиваване на ваканционния остров

14:46 | 05.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Телефонът на Ханс Ленц звъни на всеки няколко минути. Агентът за недвижими имоти поглежда за кратко дисплея. „Откакто Майорка престана да бъде рискова зона, само звънят, заливат ме и с имейли“, казва Ленц, който ръководи бизнеса на Engel & Völkers в шикозния югозапад на Майорка.

Преди няколко месеца това не беше очаквано развитие. Индустрията се притесняваше от срив в цените на ваканционните имоти по време на затварянето на границите. В продължение на месеци през 2020 г., от март до юни, собствениците на имоти не бяха в състояние да отидат до имотите си на слънчевия остров. Как това промени търсенето на любимия ваканционен остров на германците? От Handelsblatt дават отговор на въпроса с посещение на място. 

„Когато националната блокада на Испания приключи през юни, бях затрупан със запитвания от германски купувачи, това беше лудост“, казва Карлос Англада, партньор в Monereo Meyer в Палма де Майорка. „Много от тях търсеха място за следваща блокада и идваха с много точни идеи за това, което искат“.

Това вече си личи и от цените. Коронавирусът не е намалил стойността на ваканционните имоти на Майорка, а ги увеличи: средната цена на всички имоти, които са били продадени на острова през миналата година, е била с около 14 процента над предходната година – почти 303 000 евро. И то въпреки факта, че броят на трансакциите е спаднал с 27 процента. 

Експертите обясняват това по-специално с покупките от чужденци. Защото картината е много различна в зависимост от региона. „Има и райони на Балеарските острови, където цените са паднали със 17 процента“, казва Франсиско Лопес от местната адвокатска кантора Staubach по време на кръгла маса за пазара на недвижими имоти на острова в края на март. В региони като около Андратакс, където много чужденци купуват недвижими имоти, цените растат.

„Най-голямото търсене на всички времена"

Много клиенти днес търсят допир до природата, който им създава усещането, че са по-малко заключени, дори в рамките на блокиране, казва Флориан Хофер, който ръководи цялостния бизнес на Engel & Völkers на Балеарските острови. 92 процента от клиентите на брокера, който предлага предимно луксозни имоти, са чужденци. „Неща като тераса или трета стая в градски апартамент с място за домашния офис вече не са просто екстри за купувачите, а задължителен елемент“, казва той.

Той вярва, че браншът все пак може да бъде един от големите бенефициенти на пандемията. „В момента изпитваме най-голямото търсене за всички времена“, казва Хофер. „Никога досега толкова много клиенти не са отваряли нашия бюлетин, два пъти повече посетители сърфират в уебсайта, отколкото обикновено, а запитванията от нови клиенти са се увеличили с 50 процента“, разказва той.

Мнозина биха помислили за живота си по време на блокиранията и биха се чудели дали ще бъдат доволни. „Купувате чувство на сигурност, когато купувате имот“, казва Хофер.

Майорка беше до голяма степен пощадена от първата вирусна вълна през пролетта на 2020 г. На острова трафикът към и от територията може лесно да се контролира, а болниците и инфраструктурата са мислени като за значително повече хора от 900 000 жители - почти 15 милиона туристи са посетили региона през 2019 г. Това прави Майорка уж безопасно място дори и по време на пандемия.

Цените на пазара за недвижими имоти на Балеарските острови са стабилни от години. Делът на чуждестранните купувачи е 30 процента през миналата година. Това означава, че в някои региони се търсят наистина луксозни имоти. Например около елегантното яхтено пристанище Port Andratx цената на квадратния метър на всички предлагани имоти е 9000 евро в края на миналата година.

А клиентелата е доста заможна. „95 процента от моите международни клиенти са много богати - предприемачи или мениджъри, които плащат без финансиране“, казва адвокатът Лопес. Една от причините са и трайно ниските лихвени проценти: на Майорка, както и другаде, те означават, че инвеститорите все повече инвестират активите си в бетон. След това може да се появят на Майорка в Café Cappuccino в Пуерто Порталс и да гледат нежно люлеещите се яхти.

Тук няма и следа от „алкохолните“ туристи, посещаващи евтините дестинации на Майорка. Или Слънчев бряг.

Очевидно пандемията е увеличила желанието за пребиваване на ваканционния остров. „По време на пандемията хората купуваха къщи за по над 10 млн. евро на Майорка, без никога да са били в тези имоти“, казва Ленц между два разговора по мобилния телефон. Те са познавали района и са решили да инвестират в имотите след виртуална обиколка.

Други първо наемат, за да могат да дойдат бързо на острова, а след това търсят имот, който да купят на място. „Отделът за отдаване под наем свърши наличните къщи, пазарът погълна всички оферти“, казва Ленц. И то при наеми от 10 000 до 15 000 евро на месец.

Engel & Völkers все още не вижда признаци за прегряване на пазара. Вярно е, че за първи път повече продукти се изтеглят от пазара, отколкото се добавят. „Но все още има 2500 имота за продажба“, обяснява колегата на Ленц Флориан Хофер.

Engel & Völkers също продължава да строи енергично. Най-зрелищният проект са 24 къщи, издълбани в планината. Оттам бъдещите жители могат да видят пристанището Andratx вдясно, направо над зелените хълмове и вляво едноименното село.

Тази гледка има своята цена: къщите с жилищна площ от 170 квадратни метра или повече струват около два милиона евро. Съседните имоти също изглеждат добре подготвени: казват, че за партита във вилата на върха на планината гостите обичат да летят с хеликоптер.

Надеждите на бранша не се потискат от факта, че правителството на Балеарските острови одържави 56 свободни апартамента в началото на март, за да ги използва като социални жилища. „Темата не получи много отзиви сред нашите клиенти“, казва Хофер. Мярката е засегнала само собственици на повече от десет имота.

Доста по-сериозни са опасенията на собствениците на къщи. „Получих невероятен брой обаждания от собственици, които искат да отида в техния имот и да проверя дали там са настанени нуждаещи се“, казва Англада, който се грижи само за немскоговорящи клиенти.

Okupas, както на испански наричат окупаторите на жилища, през последните години все по-често заемат свободни апартаменти от фондове или банки. Останалите частни собственици съставлявали само малка част от заетите апартаменти.

Въпреки това три имота и на клиенти на Англада са били превзети заети по време на пандемията. След промяна в закона през миналата година обаче сега е много по-лесно да разчистите имота, обяснява той. „След блокадата на повечето от тях навсякъде са инсталирани алармени системи“, казва адвокатът. Ако натрапниците ги включат, тогава това се счита за използвано насилие, което дава на полицията повече възможности да разчисти апартамента.

Така че който не успее да стигне на време до острова по време на следващата блокада, поне ще им една грижа по-малко.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още