Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Промяна в закона свали дивидента на ФНИБ с 30%

Неодитираният отчет предвиждаше 10,78 ст. на акция, но одитираният показва 7,5 стотинки

0
 
3
 
7
Van Basten до: mpy_yordanov
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
P.S.
Мариянски, и едно предложение от моя страна (и като пишмам-инвеститор на БФБ и като читател на Investor), без под никаква форма да оспорвам правото ти да имаш лично мнение по казуса, дори и аз лично да не съм съгласен с него - защо не направиш едно проучване (да не кажа разследване) по казуса и да напишеш един материал. Мисля, че темата е много знакова за инвестиционната общност у нас и ще предизвика итнерес сред читателите.

На мен специално би ми било интересно да науча:
1.) Кой е вносител на проекта за изменение и какви са мотивите (мисля че при внасяне на промяна в Закон се прилагат мотивите);
2.) Убеден съм, че е невъзможно да се докаже Лобизъм, но поне си мисля, че едни коментари от представляващите на топ АДСИЦ-ите у нас относно полезността на промяната и как смятат (дали) да реорганизрат финансите си и дивидентната си политика

били полезни на всички инвеститори и читатели на сайта.

Поздрави и успех !
(извинявам се ако звуча леко(нелеко) критично, но повярвай ми - правя го добронамерено).
0
 
1
 
6
Van Basten до: mpy_yordanov
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Мариянски, много финансови показатели са свързани и част от други такива, т.е. прав си в нещата който посочваш.... НО все пак според мен винаги трябва да се гледат ВАЖНИТЕ и Глобалните неща, а не търсенето на "защитни тези".

А Важното е:
1.) Формата на юридическо дружество АДСИЦ и гарнатираните в Закона правила за организацията на дейността ( и оттам гаранцията за правата на акционерите) имат за цел да създадат такъв вид бизнес, който да гарантира достъп до печалбата на акционерите. За Инвеститори търсещи трупане на СК и т.н. са налични всички останали възможности на пазара.
2.) АДСИЦ до момента си функционират ПЕРФЕКТНО !!! (частния случай посочен от теб е изключение от преди повече от 10 години) и НИЩО не налага промяна в едно добре работещо нещо !!!
3.) Нетната печалба е СЛЕД плащане на разходите (вкл. Лихвените). Третирането на плащания по кредит като намаление на печалбата е меко казано финансово некомпетентно !!!

Отново поставям въпроса - защо ако плащанията по кредит ще намаляват печалбата за разпределение (ако се третира, че всъщност "нямаш баш печшалба докато не си изплатиш борчовете") - защо не го приемат като подход в ЗКПО ?!? (т.е. данък печалба да е върху "истинската" :) печалба останала след плащане по кредитите).

Поради посочените причини считам и двете неща които защитавам:
1.) Промяната е вредна за акционерите, без да има реална причина да бъде налагана !
2.) от чисто финансова гледна точка - промяната е явен израз на финансова некомпетентност за това какво е "Печалба", какво е "Паричен поток" и т.н.

Респективно считам, че всеки финансово компетентен човек следва да посочва тази промяна като пример за некомпетентност и вероятен лобизъм, а не да се търсят позитивите от негативете.
0
 
1
 
5
mpy_yordanov до: Van Basten
преди 1 седмица
съгласен съм с теб
само не съм съгласен че дивидента е само част от печалбата
дивидента е част от Баланса (намаля СК) и ОПП
същото е и гланвиците са в Баланса и ОПП

иначе съм съгласен с теб
намаше съгласуване нямаше предупреждение
бам и гейм овър
0
 
3
 
4
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Нека се изразя по-конкретно и с по-малък израз за чувства:

1.) Основния профил и цел на АДСИЦ и респективно на инвеститорите решаващи да инвестират в точно такъв тип компания е ГАРАНТИРАНОТО разпределение на 90 % от печалбата ! Това е същността на дружествота - разпределя формираната печалба от дейността си.

Има си ясно разписани правила от много години и извън цитирания пример от преди 10+ години, реално дружествата си работят добре и нормално! Едни работят без заемен капитал ("Адванс терафонд"), други ползват финансов ливъридж да увеличат доходността за акционерите ("Софарма имоти", "ФНИБ" и т.н.). И двата модела си фунционират без проблеми - дружествата си имат скъпоплатен мениджънт, който се избира от акционерите, включително да управлява професионално Финансите на компаниите и в частност ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ и ЛИКВИДНОСТТА !!!

НИЩО не налага такава промяна (още по-малко вкарана без предизвестие), която е СРЕЩУ всички финансови правила и постулати.

2.) Извън факта, че на практика няма причина да се променят "правилата на играта", е шокираща финансовата неграмотност, на приелите закона, която се демонстрира !

Да третираш Паричнитя поток по изплащане на кредит, като "Разход" (?!?!), който да намалява печалбата за разпределние е просто... наистина не искам да се изразявам....

И респективно по 2-те точки, фактите са:
1.) Акционерите са ощетени, при това в някои случаи доста (!!!), без това да се налага - отново казвам извъб един частен случах от преди над 10 години, системата си работи без проблеми и НЯМА причини за промяна !
2.) Финансовата интерпретация на "Нетна печалба", "Парични потоци" и "Разходи" индикира тотално непознаване на Финансите и трябва да се сочи с пръст !!!

И в тази врзъка намирам презентираната версия в статията, че едва ли не всичко е ОК като неправилна ! Напротив - ТРЯБВА да се посочва, че "Царят е гол" и да се порови за причините за тази поправка, защото съм убеден, че причината за нея не е в цитирания прецедент преди повече от 10 години....
0
 
5
 
3
mpy_yordanov до: Van Basten
преди 1 седмица
разбирам те напълно
имаш основания
никой не ми е платил
да кажем че съм 51 на 49 ЗА промените
но че сменят правилата на играта по средата на мача е така
но балансово нещата не се променят и дори се подобряват (със спестения данък дивидент)
но от дивидентни нещата стават балансови, тоест стават Вервайте ми
а не "ето ти едни пари в джоба"
1
 
5
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Мариянски, да не ти платиха да пишеш в защита на тази мега простотия дето са я приели ?!?

Каква стабилност и как нищо не губели акционерите ?!?

Инвеститорите инвестират в АДСИЦ по много ясна и определена причина, в а момента някой "специалист" постаноява, че "Печалбата НЕ е Печалба"... Вместо да ги порицаеш, че бъркат "Печалби" с "Парични потоци", ти ги защитаваш ?!?

АДСИЦ-ите си работеха без проблеми вече толкова години, като всеки преценяваше дали и как евентуално да се възползва от финансов ливъридж...

Как искат да върви тая Борса, като приемат такива безобразия ?!?!
1
 
6
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
"..промените в закона го правят много по-стабилен на пазарни шокове и дават място за маневри на ръководството." - да де, ама хората не инвестират в АДСИЦ-и защото са големи фенове на маневрите..