IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Има такъв народ" печели най-силно от общата политизация на младите

Електоратът на "Демократична България" отново остава с най-висок образователен статус и социален стандарт, сочи проучване на "Галъп"

12:54 | 05.04.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

ГЕРБ и БСП запазват традиционните си демографски профили. Както обикновено, структурата на вота за ГЕРБ е близка до обобщената структура на вота като цяло, като се забелязва по-слабо представяне при турския етнос. И все пак 13% от излезлите да гласуват граждани, определящи се като турци у нас, са дали своя глас за ГЕРБ. Разбира се, две трети от вота на тази група отива за ДПС, става ясно от проучване на демографските профили от екзит пол на „Галъп интернешънъл болкан“.

БСП пък остава добре представена сред високите възрасти, но новината в тези избори е вотът на младите. Първите изчисления показват, че именно възрастните хора този път в по-малка степен са гласували. Вероятно това е заради вируса, но може би и заради някои проблеми на БСП. Фактор е и общата политизация на млади групи след протестите от лятото.  

Сред най-младите гласоподаватели победител е „Има такъв народ“ (ИТН). Нейните гласоподаватели идват главно от гласували на предходните избори за ГЕРБ, както и от негласували, преимуществено млади хора и гласували с „Не подкрепям никого“. Това е типичният вот на протеста. Изявен протестен вот е отишъл и при формации като БНО, например.

Галъп Галъп

„Галъп“ посочва откъде идва и електоратът на другата протестна формация - „Изправи се! Мутри, вън!“. Най-изпъкващата част от него (27% от вота за „ИСМВ“) са бивши гласоподаватели на БСП, макар и да не са решаващата част. Изчисленията показват, че БСП е загубила от Мая Манолова около 40 хил. потенциални гласа.

Други около 60 хил. гласа са преминали от БСП към партията на Слави Трифонов. Това вероятно са гласове, които на миналите избори БСП е получила като „антиГЕРБ“ добавка. Както се и очаква, появата на ИТН допълнително е попречила на БСП да фокусира в себе си „антиГЕРБ“ настроенията.

Галъп Галъп

Електоратът на „Демократична България“ отново остава с най-висок образователен статус и социален стандарт въобще. При средно 43% участвали в гласуването хора с висше и полувисше образование, сред електората на ДБ този дял е цели 78%. Около 40% от излезлите този път хора, които миналия път са гласували за „Реформаторския блок“, сега са гласували за ДБ. Това са направили и близо две трети от гласувалите миналия път за „Нова република“, както и над 70% от гласувалите за „Да, България“.

Как се разпредели вотът на „Обединени патриоти“? Гласували са около 200 хиляди души, които твърдят, че през 2017 г. са предоставили своя вот за ОП. Близо 30% от тях вчера са гласували за ВМРО. Останалите са се разпилели между различни опции, най-голямата от които е „Има такъв народ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 3 години
Горко ни като народ с такива млади...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Не го видях по БНТ, а в 2 други медии, но сега видях сайта на ЦИК и наистина явно някой е объркал и пуснал надолу по веригата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
haiku
преди 3 години
Снощи ГАФ1, пардон БНТ1 се изложи за пореден път като показа тази грешна стъкмистика и шаранчетата като теб зяпат с отворена уста. Изобщо не е вярно че имат 1%. Имат над 13% в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
В София-град имат 1%. Мисля, че това трябва да значи нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още