IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция се ускори до над 16% в нов тест за централната банка

Потребителските цени са се повишили с 16,19% на годишна база, което е най-високото нито от средата на 2019 г.

13:09 | 05.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Годишната инфлация в Турция се ускори до над 16% през март за първи път от средата на 2019 г., което увеличава натиска върху новия управител на централната банка Шахап Кавджъоглу да поддържа строга парична политика след изненадващото му назначение, съобщава Ройтерс.

Потребителските цени са се повишили с 16,19% на годишна база, което е повече в сравнение с 16,11% очакван ръст в анкета на Ройтерс и увеличение с 15,61% през февруари. Инфлацията остава доста над официалната цел от 5%, като е в двуцифрен диапазон през по-голямата част от последните четири години.

На месечна база индексът на потребителските цени се повишава с 1,08%, съобщи турският статистически институт,  в сравнение с прогнозата на Ройтерс за ръст от 1,04%.

Бившият управител на централната банка Наджи Агбал повиши лихвения процент до 19% от 10,25%. Но той бе сменен на 20 март само след четири месеца работа и два дни след последното повишаване на лихвата, което доведе до спад на лирата с 12% до рекордно ниски нива.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган замени четирима гуверньори за по-малко от две години, засягайки доверието за водената парична политика в Турция и допринасяйки за дългосрочния спад на валутата.

Новият управител Кавджъоглу критикуваше затягането на лихвите, застъпвайки неортодоксалното твърдение, споделяно от Ердоган, че високите нива причиняват инфлация. Въпреки това пред инвеститори и банкери през последните седмици той намекна, че лихвите трябва да останат високи поради силната инфлация.

Производствените цени са се повишили с 4,13% на месечна база през март и с 31,2% през последната година, показват още статистическите данни.

Повишаването на цените на месечна основа беше подкрепено от търсенето в здравния, образователния и хотелиерския сектор, както и от ресторантите, които заработиха след облекчаване на мерките срещу коронавируса.

Годишното покачване се дължи на по-високите цени на енергията и вноса, което вдигна цените в транспорта с близо 25%.

Според прогноза от февруари централната банка очакваше максимум 17% инфлация през март и малко повече през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още