IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отваря събития за посетители само с ваксинационни сертификати

Страната се подготвя за поетапно отваряне след месеци на пълни ограничения

14:44 | 05.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Великобритания ще тества национални ваксинационни сертификати, които ще дават достъп единствено до някои спортни и културни събития, пише европейското издание Politico. Става въпрос за спортни състезания, концерти и нощни клубове. Посетителите им ще трябва да покажат сертификат, че са ваксинирани, отрицателен тест или удостоверение, че са прекарали коронавируса преди най-много шест месеца.

Първото подобно по-значимо спортно събитие са полуфиналите на Купата на футболната асоциация (FA Cup), които ще се състоят по-късно през април.

Това е само част от мерките на правителството за разхлабване на ограниченията в страната. Очакванията са по-късно днес премиерът Борис Джонсън да представи цялостен план, който включва и самотестване два пъти седмично.
Засега ресторантите и баровете няма да искат подобни сертификати. Според предишните заявки ресторантите ще отварят на 12 април, но само за масите на открито. Помещенията на закрито ще заработят от 17 май.

Обединеното кралство започна постепенното отваряне на икономиката, позволявайки през миналата седмица събирането на групи от не повече от шестима души на открито.

На този етап не се очаква премахване на забраната за "несъществени" пътувания в чужбина. Към момента британците нямат право на подобни пътувания до 17 май. Засега Лондон няма да налага задължителна карантина за хора, идващи от "зелени" категории страни, тоест с малко разпространение на коронавируса. За тях обаче остава изискването за направени тестове.

Германия също обмисля въвеждането на система за ваксинационни сертификати, която да позволява посещения на различни обществени места, включително и магазини, ресторанти и хотели.

"Всеки, който е ваксиниран, ще може да бъде третиран като тези с отрицателни тестове", коментира здравният министър на страната Йенс Шпан пред Bild am Sonntag.

Берлин също смята да въведе схема от бързи тестове, за да може да отвори отново туристическия сектор. Според анализи, изготвени от германски лекари, рискът от предаване на заразата от страната на тези, които имат пълния курс на ваксинация, е много малък и те могат да не бъдат карани да се тестват и карантинират при пътуване.

Европейската комисия (ЕК) представи в средата на март свое предложение за т.нар. "дигитални зелени сертификати". В тях ще бъде включена информация за направена ваксина, отрицателен тест или преболедуване от коронавирус. Целта е облекчаване на пътуването в рамките на общността.

Плановете са до лятото идеята за този сертификат да бъде реализирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още