IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Европа Великобритания разчита най-силно на приходи от данъци върху имуществото

Люксембург, Франция, Белгия и Гърция са другите членки на ОИСР, в които тези данъци са с най-голям дял от общите данъчни приходи

15:30 | 05.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Великобритания, Люксембург, Франция, Белгия и Гърция са държавите членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от Европа, които разчитат най-много на приходите от данъците върху имуществото, показват данни на Организацията.

Приходите от данъци върху имуществото на Острова са 12,4% от общите данъчни приходи за 2019 г., откогато е статистиката на ОИСР.

В Люксембург този дял достига 9,7%, във Франция е 8,9%, а в Белгия и Гърция – по 8,1%.

Следват Швейцария със 7,3% и Испания със 7%.

Най-малък е делът на данъците върху имуществото от общите данъчни приходи в Естония - 0,6%, следвана от Литва с 1% и Чехия и Словакия с по 1,2%.

През 2019 г. данъците върху имуществото представляват средно 4,5% от данъчните приходи в 27-те европейски страни от ОИСР.

Над средното за държавите от ОИСР в Европа са още Исландия и Ирландия, около средното – Турция, Португалия, Дания, а под средното – Нидерландия, Германия, Швеция, Норвегия, Финландия и др.

данъци данъци

Данъците върху имуществото са различни, например периодичните данъци върху недвижимите имоти (като данъци върху земята и сградите), наследство и подаръци, данъци върху нетното богатство и данъци върху финансови и капиталови сделки. Най-голям дял от тези приходи имат данъците върху недвижимото имущество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още