IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън настоява за световна минимална данъчна ставка за компаниите

Според нея трябва да има по-равнопоставени условия при данъчното облагане на мултинационални корпорации

16:52 | 05.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За световна корпоративна минимална данъчна ставка се обяви американският министър на финансите Джанет Йелън, според която това ще попречи на компаниите да търсят държави с по-ниски данъци.

Йелън прокарва плановете на президента Джо Байдън да вдигне данъците за американските компании, съобщава Bloomberg.

Коментарите от нейна предстояща реч, за които съобщи по-рано Axios, са част от усилията на САЩ да си набавят средства за плащането на инфраструктурна програма на стойност 2,25 трлн. долара.

„Трябва да се уверим, че правителствата имат стабилни данъчни системи, които събират достатъчно приходи, за да инвестират в основни обществени блага и да реагират при кризи, както и че всички граждани справедливо споделят тежестта на правителственото финансиране“, ще обясни Йелън в реч пред Чикагския съвет по глобалните въпроси. 

По думите на Йелън САЩ работят с държавите от Г-20, за да намерят подходящ минимум, „който може да спре засилената конкуренция между държавите“.

Планът на Байдън, представен миналата седмица, включва повишаване на корпоративната данъчна ставка до 28% от 21%. Тя беше понижена от 35% до 21% от бившия президент Доналд Тръмп. Администрацията на Байдън също така настоява за минимален глобален данък от 21%, което би било увеличение от приблизително 13%, дължими от корпорациите в момента от офшорни печалби.

„Заедно можем да използваме глобалния минимален данък, за да сме сигурни, че световната икономика процъфтява въз основа на по-равнопоставени условия при данъчното облагане на мултинационални корпорации, като стимулира иновациите, растежа и просперитета“, се очаква да заяви Йелън по време на речта си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хех ... дядя вова , ти нали си върл фен на извънземните , я виж в немско какво са засекли ...https://***.youtube.com/watch?v=_KJLBAccMCE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Йелън настоява за световна минимална данъчна ставка за компаниите Тая бабка да си гледа местните н'игъpи !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още