Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

В новата студена война няма да има големи лагери

Повечето държави няма да изберат категорична страна измежду САЩ и Китай

2
 
0
 
4
преди 3 седмици
В подкрепа на долния ми коментар ще дам само два примера от последната година-старта на огромният завод на Tesla в Шанхай, и листването на две от новите бързорастящи китайски фирми за електромобили-Li *** и Xpeng на борсата в Ню Йорк.
Ама че студена война....
2
 
1
 
3
преди 3 седмици
Вече съм коментирал тази безсмислица с новата студена война.Няма и няма и да има нищо подобно.Предвид огромните търговски, финансови и инвестиционни потоци между Западният свят( и в частност САЩ) и Китай, всичко е предимно реторика и символични жестове за вътрешна употреба, в единитя случай за пред електората, в другия за пред партийните членове.
Има някои прилики с класическата Студена война между Запада и Съветския блок, но съвсем повърхностни.
1
 
3
 
2
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Колко прекрасно би било за САЩ и Китай да бъдат лидерите на една нова Студена Война и да си разделят света. Този път номера няма да мине. ЕС, Великобритания и Русия имат други планове. Управлението и провала на Тръмп доказа че американските мечти за добрите стари времена на Студената Война са неосъществими. Не виждам и Китай да са особенно заинтерисовани от тази идея.
6
 
4
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
В тази надпревара Китай е загубил предварително.
И причините са няколко:

- Китай не предлага модел, при който населението живее добре. Роботи в човешка кожа, командвани и без право на мисъл или собствено мнение.

- Китай не прави истински инвестиции, те просто изкупуват инфраструктура и крадат технологии. Тук не става въпрос за споделяне и развиване на блага, а за засмукване и насочване на всичко към Китай.

- Китай не предлага политика на партньорства и обща стратегия, интересува се само от себе си.

- Китай използва държавата за натиск върху бизнеса и за неприемливи похвати спрямо другите държави.

Китай няма никакъв шанс да привлече на своя страни, различи от диктаторски и икономически инвалиди, като Расийка, Иран, Венецуела, Ангола, С.Корея....такива.
А като се сравни тази група с другата по БВП и резултатът е ясен.