IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричните поръчки в САЩ се понижават с 0,8% през февруари

Рязкото застудяване през февруари повлия върху потребителските разходи, фабричното производство, жилищното строителство и продажбите като цяло

18:53 | 05.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Новите поръчки на произведени в САЩ стоки се понижават през февруари, вероятно заради необичайното застудяване, въпреки че производството остава силно, тъй като икономическото възстановяване на страната продължава в началото на годината на фона на засилените ваксинации срещу коронавируса и мащабния федерален пакет от стимули, съобщава Ройтерс. 

Според данните на Министерството на търговията фабричните поръчки се понижават с 0,8% през февруари, след като месец по-рано нараснаха с 2,7 на сто. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха 0,5-процентен спад. На годишна база поръчките нарастват с един процент.

През втората половина на февруари рязкото застудяване засегна редица щати, притискайки потребителските разходи, фабричното производство, жилищното строителство и продажбите като цяло.

Институтът за управление на доставките (ISM) обяви миналата седмица, че индексът на националната фабрична активност се е повишил през март до най-високото си ниво от декември 1983 г. Производството, което представлява 11,9% от американската икономика, е подкрепено от промяната в търсенето към стоки от услуги по време на пандемията.

Ръстът при работните места се ускорява рязко през март, става ясно от правителствени данни, публикувани в петък (2 април).

Очаква се икономическият растеж да продължи през тази година, задвижван от масивния пакет от стимули в размер на 1,9 трилиона долара и от повторното отваряне на несъществения бизнес, тъй като ваксинационната политика напредва.

Фабричните поръчки през февруари се понижават поради спада в търсенето на машини, компютри и електронни продукти, както и на основни метали. В същото време поръчките за електрическо оборудване, домашни електрически уреди и компоненти нарастват.

Доставките на основни капиталови стоки, които се използват за изчисляване на разходите за бизнес оборудване в отчета за БВП, са намалели с 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още