IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в САЩ изпрати рекорден март

Разхлабените бизнес ограничения и нарастващата икономическа активност са подкрепили възстановяването в секторите, които са най-засегнати от пандемията

19:30 | 05.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През март американският сектор на услугите регистрира най-бързия темп на растеж, отчитан някога, благодарение на  увеличаването на бизнес активността и новите поръчки, съобщи Bloomberg.

Данните от Института за управление на доставките (ISM) показват, че разхлабените бизнес ограничения и нарастващата икономическа активност са подкрепили възстановяването в секторите, които са най-засегнати от пандемията.

Индексът на услугите на ISM нарасна до 63,7 пункта спрямо деветмесечното дъно от 55,3 пункта, когато тежкото зимно време обхвана голяма част от страната и ограничи активността в сектора. Показанията над 50 сигнализират за ръст, а данните от март са най-силните от 1997 г., като надминават най-оптимистичната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg.

услуги услуги

Проучването, обхващащо индустриите, които съставляват почти 90% от икономиката, излиза след данните от миналата седмица за рекордно добро представяне и в промишлеността. Промишлената активност в САЩ се разшири през март до най-високо ниво от 37 години.

Тези новини подчертават ускоряването на икономическия растеж, тъй като все повече американци се ваксинират срещу коронавирус, ограниченията за бизнеса се отменят, а фискалните облекчения продължават.

„През март имаше значително увеличение на темповете на растеж в сектора на услугите“, заяви Антъни Нийвс, председател на Комисията за проучване на бизнеса на ISM в сектора на услугите. Премахването на ограниченията, свързани с пандемията, „освободи отложеното търсене“, каза той.

Всички 18 вида индустрии в проучването ISM отчитат ръст през март, водени от секторите за развлечения и отдих, търговия на едро и добив.

В същото време индексът на новите поръчки нарасна през март до рекордните 67,2 пункта от 51,9 пункта месец по-рано. Показателят на бизнес активността се повиши до 69,4 пункта, също най-високото ниво от 1997 г. и спрямо 55,5 пункта през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още