IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Путин иска нова криза в Украйна?

Събитията отвличат вниманието на Запада и се опитва да си извоюва нови отстъпки, макар и да има опасения за възможен грузински сценарий, според анализатори

16:01 | 06.04.21 г. 30
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия изведнъж започна да се подготвя за мащабна война в Украйна, но какво всъщност иска руският президент Владимир Путин?

„Ще се случи или не? Нека изчакаме и ще видим. На Запад не знаят какво да направят по този въпрос", така Павел Фелгенхауер, руски експерт по сигурността, на 2 април (петък) обобщава ситуацията.

Когато руският вестник „Росбалт“ го пита защо Кремъл може да иска да започне война, той отговаря: „Попитайте психоаналитик“, пише онлайн изданието EUObserver.com.

„Фактите са налице, всичко вече се случва", добавя той. „Война след месец ... в началото на май всичко ще бъде готово“, казва още Фелгенхауер.

Той говори, след като миналата седмица Путин внезапно започна да струпва войски по границата с Украйна. Той изпрати и четири военни кораба от своя флот на Балтийско море през Ламанша, за да подсили частите в Черно море.

Русия разполага с онова, което Фелгенхауер нарича „ударна танкова бригада, готова да пробие“ от окупирания от Русия Крим в южна Украйна. Тя тайно контролира две дивизии - „Народната милиция в Донбас“ и „Луганската народна милиция“, в окупираната от Русия Източна Украйна.

Маневрирането идва на фона на скок на насилието на източноукраинската линия за контакт, създавайки предлог за намеса. Това определено бие аларма в Брюксел. „Според нашата разузнавателна оценка Русия [подготвя] ... разполагане на редовни части от въоръжените сили на Руската федерация [в източна Украйна], като се позовава на необходимостта от защита на руските граждани [там]“, коментира украинският посланик в ЕС Никола Точицки пред EUobserver. "Не е изключен опит за прокарване на руските окупационни сили дълбоко в Украйна," добавя той.

„ЕС трябва да остане нащрек, да бъде готов да действа и да помогне на своя партньор [Украйна]", допълва и външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис.

„Притеснявам се, че ще се случи нещо лошо", казва и дипломат от ЕС, пожелал анонимност. „Руска провокация, последвана от руски обвинения в украинска агресия: грузинският сценарий", казва дипломатът, който посочва като пример войната в Грузия през 2008 г., когато руските танкове почти завладяха Тбилиси.

Кремъл не казва много за това защо се мобилизира. „Правим го, защото можем", обобщава Фелгенхауер кратките изявления на Русия по темата. „За мен тяхното [руско] мълчание ... е доста плашещо и красноречиво“, казва разузнавач от страна партньор на НАТО пред EUobserver.

Според Точицки в крайна сметка Путин иска да завладее Украйна. „Възстановяването на руската империя никога няма да бъде завършено без Украйна. Това е мечтата на Путин", посочва той.

За Фелгенхауер военните възможности на Путин включват отнемане на украински пристанища като Бердянск, Мариупол и Одеса и отрязването на морския достъп на страната. Той вероятно иска да подготви и коридор чак до Приднестровието, окупиран от Русия регион в Молдова.

Последна актуализация: 20:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 3 години
През миналата година населението на русия намаля с над 500 000 души. Това, въпреки натурализирането на икономически емигранти от Азия и преселници етнически руснаци от Донбас и Казахстан. Въпросът ми е защо им е чужда земя? Отговорът е защото путин няма как иначе да се задържи на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
К.Ремчуков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
На зададения в заглавието въпрос ще трябва да отговори психиатър. Всъщност путин е наясно, че властта му ерозира и трябва да дрънка оръжие, за да я задържи. : К.Ремчуков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
Pyramid
преди 3 години
Самата статия е наивна провокация, като истинският въпрос е, какъв го дири НАТО там. Прочее, едно признаване от руска страна независимия статут на ЛНР и ДНР, последвано от внезапен мсрш-наскок и заемане на приграничните райони, може много глави да охлади. А НАТО, едва ли ще поиска да а приеме внезапно Украйна при такъв неизчистен териториален казус, т.к. никой не иска война с Русия. Разбира се, говоря за адекватните политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
мордор кво го грее кво става в украйна ... ?! ще напляскат сепаратистите и ще ги пратят по затворите . вътрешна работа на украинците . мордор да наблюдава от границата за какво иде реч . те като възпитават в родолюбие из техната територия некой бърка ли им се ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
kmilchev
преди 3 години
И аз абсолютно същото мислех. Да не говорим, че Балкански поток е вече готов, Северният поток ще го завършат до края на годината. Така, че руснаците нямат смисъл да нападат. А и по-голямата част от украинското население вече е с промити мозъци, доста трудно ще бъдат управлявани тези територии. Все едно България да завземе Македония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
pepe
преди 3 години
Военната провокация беше планирана още преди мандата на Тръмп ако беше застъпила Хилъри. Сега поради пропуснатото време и промените във военната подготовка в Русия, може да наложат известни промени на стратегиите от 2016, но провокация ще има защото времето не работи в полза на Нато (разбирай САЩ). Още със встъпването на Брайдън се доставиха бронирани машини в Украйна, отблокира се договорената военна помощ (блокирана преди това от Тръмп) и редица други стъпки които говорят само в тази посока. Предполагам че и "военни инструктури" вече работят на терен. Русия в случая действа превантивно и струпва войска за да ги накара да размислят и да не се налага постфактум като в Грузия да прави блицкриг и да разгонва хунаджиите. Саакашвили си дъбчеше вратовръзката, а за Зеленски на знам дали си е избрал какво ще захапе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 11
mick
преди 3 години
Путин няма интерес. Но виж Украйна и САЩ имат. При възобновяване на войната.. пак ще обвинят Русия и ще спрат СП2, а и ще имат уж повод за нови санкции и то още по сериозни. По-далечната идеята е - разпарчетосване на Русия.. САЩ и останалите "демократи" им трябват истински активи на ниски цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 3 години
Че има бандеровци в Украйна това е ясно.Но да твърдиш че всички Украинци са бандеровци е същото като да твърдиш, че всички руснаци са нацисти, понеже национализмът/нацизмът сред руските православни граждани е често срещан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
otgorata
преди 3 години
Този т. нар. материал е пълна дивотия. Хайде на бас, че война там няма да има. Просто се провежда операция "студен душ" за безумците от бандеровска Украйна.Но война няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още