IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е процедурата за формиране на правителство?

Нужни са спешни промени в Изборния кодекс, твърди заместник-председателят на Обществения съвет на ЦИК

11:40 | 06.04.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До 4 май Народното събрание трябва да бъде свикано от президента на републиката. Ако той не направи това, може и по искане на една пета от депутатите. Веднъж свикан, парламентът избира ръководство и се определят парламентарните групи. Най-голямата от тях получава първия мандат за съставяне на кабинет. Това обясни пред bTV проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право, цитирайки чл. 75 от Конституцията.

Той обясни още, че ако най-голямата партия откаже, мандатът отива при втората по големина. Ако и тя не успее, третата група получава мандата. 

Според Киров цялата процедура ще приключи в рамките на месец и половина.

„Президентът би могъл между връчването на тези три мандата да проведе допълнително консултации и няма определени срокове за това в Конституцията. Процедурата е гъвкава, но в правото има едно такова понятие "разумен срок". Самата процедура за формиране на правителство по нашата Конституция е доста ускорена. Конституционният законодател не допуска голям вакуум в продължение на 6-7 месеца“, обясни проф. Пламен Киров.

Как очаквате да се развие процесът по формирането на ново правителство?

Слави Трифонов и „Има такъв народ“ ще съставят нов кабинет
Бойко Борисов и ГЕРБ ще съставят нов кабинет
Ще бъде формирано експертно правителство
Ще се стигне до служебен кабинет на Румен Радев и нови избори
Нямам мнение
Общо 1939 гласа

Той определи съставянето на експертен кабинет като политическо и допълни, че подобна практика има и в други европейски държави, не е изключение. „Като гледам какво е разположението на политическите сили, които буквално не си говорят една с друга, трудно би могло да се допусне, че ще се излъчи точно такъв кабинет“, каза експертът, но според него няма вариант, при който нито една политическа сила да не излъчи правителство и премиер.

Междувременно заместник-председателят на Обществения съвет на ЦИК Румяна Денчева коментира пред БНТ, че който и да влезе в новия парламент, трябва спешно да се заеме с промени в Изборния кодекс, така че никога повече да няма опашки при предаването на протоколите.

Тя обясни, че още миналата година през септември в Изборния кодекс са направени промени, които нито са били съгласувани, нито са били добре обмислени. Освен че беше смесено машинното и хартиеното гласуване, не беше обмислено как потоците, които гласуват с машини и хартиени бюлетини, по някакъв начин да бъдат обособени, така че след това отчетите да бъдат лесни, допълни Денчева.

Дайте и своето мнение за предстоящото формиране на правителство в анкетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Би трябвало.... ако са гласували.Щом не са гласували да си стоят по диваните и да не се мешат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
двете продажни (цензура) - волен и костадинов - не влезнаха ... :))) ... и са са ви активирали редовите продажни (цензура) да храчите и кълнете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
baba_meca
преди 2 години
Най- много са хората които не са гласували, би трябвало те да направят правителство :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Каква е процедурата за формиране на правителство? Каквато е и процедурата за избор на Президент.1. Разбират се за кльопачката.2. Отиват на ул. Козяк за благословия, инструктаж и % дял.3. Съобщават величествено и тържествено на плебса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още