IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ограничава кредитирането, за да охлади бума на имотния пазар

Малки и чуждестранни банки бързат да намалят радикално заемите, които подкрепиха възстановяването на икономиката след COVID-19

12:18 | 06.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската централна банка поиска от кредиторите да ограничат предлагането на кредити, тъй като растящото кредитиране, което подкрепя възстановяването на страната, възобнови притесненията от балони при активите и за финансовата стабилност, пише Financial Times.

Ръстът на новите дългове достигна 16% през първите два месеца на годината. Китайската народна банка реагира през февруари, като инструктира местни и чуждестранни кредитори, опериращи в страната, да задържат новите заеми през първото тримесечие на годината приблизително на същото ниво като миналата година и дори да ги намалят, съобщават запознати източници.

Указанието може да доведе до значителен спад на банковото кредитиране, което е най-големият източник на финансиране за втората по големина икономика в света.

Ходът показва промяна в политическия фокус в момент, когато Пекин насочва вниманието на регулаторите повече към контролирането на кредитния риск, отколкото към стимулирането на икономическия растеж, който се завърна на нивата си отпреди пандемията.

Предишните мерки за затягане, водени от по-строги квоти за кредитирането на имоти, не успяха да овладеят ръста на кредитирането. Средносрочните и дългосрочните потребителски кредити в Китай, включващи предимно ипотечно кредитиране, са нараснали със 72% и са достигнали рекордните 1,4 трлн. юана (213 млрд. долара) през първите два месеца на тази година.

Бързото възстановяване на Китай оказва жизненоважна подкрепа по време на пандемията за световната икономика и международните компании, предлагайки силен източник на търсене на потребителски стоки и суровини.

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна с 6,5% през последното тримесечие на миналата година, което я превръща в една от малкото страни, регистриращи икономически растеж за цялата година. Пекин си поставя за цел да постигне растеж от най-малко 6% през 2021 г.

В момент, когато икономиката набира скорост, държавните ръководители насочват вниманието си към риска от прегряване и предприеха мащабни мерки срещу прекомерното кредитиране и финансовия риск.

„Притесненията от рецесия заради пандемията изчезнаха“, казва Лари Ху, главен икономист за Китай в компанията Macquarie Group, базирана в Хонконг. „Топ приоритетът е да се намали дълговото бреме в икономиката“, допълва той.

Бумът на кредитирането в началото на 2021 г. последва рязкото възстановяване на сделките с имоти и на инвестициите в Китай, тъй като стимулите на Пекин заради пандемията подкрепиха местния жилищен пазар.

Продажбите на нови жилища в Китай нараснаха със 133% през януари и февруари, а инвестициите в имоти скочиха с 38 на сто. Търсенето помогна за ръста на имотното кредитиране с 14 на сто на годишна база, като то достигна рекордно ниво.

Но в момент, когато цените на жилищата растат рязко в крайбрежните хъбове на Китай, Пекин задейства мерки за овладяване на жилищния бум начело с такива срещу злоупотребата с бизнес кредити за покупка на недвижими имоти.
Това поставя финансирането на имотите под натиск и прави кредиторите със силна експозиция към сектора значителна мишена на новите ограничения.

През декември Китайската народна банка затегна и ограниченията си върху трансграничното кредитиране, което значително ограничи възможностите на чуждестранните банки да се разширяват в Китай, въпреки че Пекин обеща да продължи да либерализира контрола върху капиталите и да позволи на чуждестранни играчи да навлязат на финансовия й пазар.

Ограниченията целяха да забавят ръста на юана, който поскъпна с близо 7% спрямо долара през 2020 г.

Но ръстът на валутата заплашва да подкопае растящия износ на Китай, който е нараснал с над 18% през декември и тласна търговския излишък на страната до месечен рекорд благодарение на стимулираното от пандемията търсене.

Друг базиран в Шанхай банкер казва, че новите ограничения за кредитирането са подложили много малки банки, включително чуждестранни кредитори, под натиск да намалят радикално новите заеми, които надхвърлиха значително регулаторния праг.

„Много е трудно да се поддържа малък дял на кредитирането на недвижимите имоти в общия портфейл от заеми, когато други индустрии поемат повече рискове“, допълва банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още