IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на юни България може да има ваксина за само 45% от населението

Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия ще могат напълно да ваксинират над 55% от общото си население

15:10 | 06.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въпреки че повечето страни членки на Европейския съюз ще имат достатъчно доставки на ваксини срещу коронавирус, за да имунизират по-голяма част от населението си до края на юни – по-рано от официалната цел на блока, България все още е сред страните, които дори към края на второто тримесечие ще изостават с ваксинациите. Това показва документ за вътрешно ползване в ЕС, видян от Bloomberg.

Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия ще могат напълно да ваксинират над 55% от общото си население, показват прогнозите, представени в документа. Целта на ЕС е да бъдат имунизирани 70% от пълнолетните граждани на блока до края на лятото, което – в зависимост от демографията на всяка страна, представлява около 55-60% от цялото население.

Прогнозите на Европейската комисия дават известна надежда, че ваксинационната кампания на съюза ще се подобри след печалното си начало на забавяния, противоречиви послания и политически кавги. ЕК също така очаква доставките на ваксини да се увеличат до 360 млн. дози през това тримесечие от малко над 100 млн. дози през първите три месеца на годината.

Документът с дата 1 април посочва и конкретния брой дози, които ще бъдат отпуснати на всяко едно правителство до края на юни. И макар цялостната картина да изглежда положителна, то все още има държави, които изостават в броя, посочва Bloomberg. Сред тях е и България заедно с Хърватия, Словакия, Чехия и Австрия. Други страни, като Дания и Малта, ще достигнат прага на имунитет много по-рано.

Според данните от документа до края на юни в България ще бъдат ваксинирани напълно около 45% от населението на базата на потвърдените поръчки ваксини.

Изчисленията взимат предвид и споразумението от миналата седмица за допълнителното разпределение на количества ваксини за страни с по-малко на брой дози.

Но несигурностите около ваксината на AstraZeneca може да помрачат прогнозите за ЕС. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) може да отчете потенциална връзка между ваксината и редките случаи на съсирване на кръвта, посочва италианското издание Messaggero, цитирайки Марко Кавалери, председател на екипа на ЕМА за оценка на ваксините.

Еврокомисарят Тиери Брьотон заяви по-рано, че блокът ще има капацитет да достави достатъчно дози за достигането на колективен имунитет до 14 юли, ако отпуснатите дози се приложат. Датата е символична и съвпада с Деня на Бастилията във Франция.

Но на фона на оптимистичните прогнози на ЕК по-рано днес стана ясно, че ЕС не е успял да постигне целта си да ваксинира най-малко 80% от възрастните хора над 80 години и 80% от здравните специалисти срещу Covid-19 до края на март.

Данните, публикувани от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, показват, че ваксинациите се ускоряват в много страни членки, но въпреки това заложените цели не са достигнати, пише онлайн изданието EUObserver.com.

През първото тримесечие на 2021 г. страните членки са получили общо 107 млн. дози ваксини, от които 89 млн. са приложени. Към петък (2 април) първа доза ваксина са получили близо 57% от хората на възраст над 80 години, а две дози – 30% (данните са за 23 държави членки).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
те щом до са има ваксани нема и 7% начи хората имат някой в главоногата си и нема им треа не се притискайте. Е ваксайте се вие в Тиквесторо и остайте другите на мира, дет не им се умира ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още