IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Ръст на доходността по американските облигации над 2% ще разтърси пазарите

Комбинацията от ниски до отрицателни лихви в развитите икономики и фискални стимули кара инвеститорите да поемат прекомерен риск, смята икономистът

22:47 | 06.04.21 г. 1
<p>
	Нуриел Рубини. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Нуриел Рубини. Снимка: Bloomberg

Нов скок в доходността по държавните облигации ще разтърси пазарите и би могъл да изпрати повече семейни офиси и хедж фондове по пътя на Archegos Capital Management на Бил Хуан, коментира Нуриел Рубини, професор в училището за бизнес Стърн на Университета в Ню Йорк и бивш съветник на правителството на САЩ.

Според него комбинацията от ниски до отрицателни лихви в развитите икономики и фискални стимули кара инвеститорите да поемат прекомерен риск, съобщава Bloomberg.

Той посочва циклично коригираните съотношения на цените и печалбите при върховете, наблюдавани през 1929 г. и началото на този век, като един от признаците на безразсъдство.

„Виждаме широко разпространена пяна, балончета, поемане на рискове и ливъридж“, коментира Рубини пред телевизия Bloomberg. „Много играчи поеха твърде много ливъридж и твърде много рискове, а някои от тях ще затънат заради сериозни загуби“, допълва той.

Рубини, който си спечели прякора „Dr. Doom ”заради зловещите си прогнози за икономиката и финансовата система, се присъединява към инвеститорите, включително Скот Майнърд от Guggenheim Investments, които предупреждават, че могат да бъдат предизвикани повече сривове в стил Archegos.

По думите му шок може да настъпи, ако доходността по 10-годишните американки облигации скочи над 2% тази година.

Стратезите на Bank of America посочват същото ниво като най-рисково за бичия пазар на акции, който отчете рекорден приток от 372 млрд. долара през първото тримесечие. Силни икономически данни биха могли да подхранят ръст по доходността, а и много парични мениджъри се възползват от подобряващите се перспективи пред растежа.

Преди да повиши лихвените проценти, Федералният резерв ще започне да обмисля съкращаване на своите покупки на облигации, което поне в миналото е катализатор за по-високи реални лихви.

Кристиан Мюлер-Глисман, базиран в Лондон стратег в Goldman Sachs Group, казва, че има „много добър шанс“ доходността по 10-годишните облигации на САЩ да надхвърли още през второто тримесечие прогнозата на банката за цялата година (1,9%).

Инвеститорите трябва да се справят и с други рискове, включително връщането на инфлацията и перспективата за нов тежък сблъсък между САЩ и Китай, коментира още Нуриел Рубини.

По-силният долар накара някои хедж фондове и други инвеститори да се откажат от своите мечи залози, но се очаква зелените пари да отслабнат в средносрочен план, тъй като дефицитите в най-голямата икономика в света се разширяват, казва той. Междувременно санкциите на САЩ може да накарат страни като Китай, Русия, Иран и Северна Корея да се диверсифицират далеч от доларовите активи.

"Дори ако в краткосрочен план резултатите от растежа в САЩ укрепят долара, посоката на валутата е низходяща с течение на времето", допълва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Рубини: Ръст на доходността по американските облигации над 2% ще разтърси пазаритеMa къ! Напрааоооо ш'ги отнесе ка куцо пиле домат!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още