IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С ваучери за почивка и частично одържавяване на хотели БХРА ще спасява сезона

От туристическата асоциация поискаха още информационна кампания, която да покаже, че България е безопасна дестинация

15:39 | 06.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Резервациите за летния сезон са слаби, предупреждават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и предлагат няколко спешни мерки за спасяването на летния туристически сезон в условията на пандемия от коронавируса.

Тези мерки струват пари, признават от бранша, но допълват, че те са необходими, в противен случай ще бъде загубен граден с годините сектор, който генерира между 11 и 13% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Част от средствата вече са осигурени, а други могат да дойдат от пренасочване на средствата по други мерки, казват от бранша.

В публикация на сайта си от организацията поискаха информационна кампания, чрез която България да се заяви пред света като сигурна и безопасна дестинация, както и да се изтъкне, че местата за настаняване взимат мерки, за да гарантират здравето на туристите и няма регистриран случай на заразяване на посетителите в български хотел.

Според експертите на БХРА е необходимо "минимум веднъж седмично" актуализиране на информацията за предприетите мерки, в което да се ангажират и дипломатическите мисии на България в чужбина.

От организацията настояват още държавата да поеме разходите за тестове за коронавируса и да бъдат обособени центрове за извършването на тестването в рамките на хотелите, както и осигуряване на "поне 200 хил. ваксини целево за персонала в туристическия сектор". Това ще бъде още една предпоставка за рекламирането на България като безопасна туристическа дестинация, посочват от БХРА.

Към момента границите на ЕС са затворени за граждани на трети страни, но България трябва да възобнови веднага процедурите по издаване на визи, казват още представителите на туристическия бизнес. Така, в момента, в който пътуванията отново бъдат позволени, туристите да могат да пристигнат веднага.

В сектора настояват и за финансови стимули - за туроператорите, които водят гости по суша (35 евро на турист), както и за всички агенции, които доведат туристи за поне седмица (допълнително 5 евро на турист).

Държавата спешно трябва да осигури и оборотни средства за хотелите, за да могат да отворят за този сезон, посочват от БХРА, но без да посочват каква трябва да бъде сумата. Предложението им е за частично одържавяване на сектора - държавата да изкупи дял до 25% от активите на бизнеса, а след това тези активи да могат да бъдат изкупени обратно от инвеститорите.

Предлага се също държавата да раздаде и ваучери за ваканция на всички българи на стойност 300 лева всеки. "Тези пари ще се върнат в държавния бюджет през данъците - преки и косвени, които се плащат, тъй като ще има работещ бизнес", смятат от БХРА.

Според идеята тези ваучери трябва да бъдат под формата на необлагаеми доходи към заплатата по подобие на ваучерите за храна.

От бранша настояват още за безплатни чадъри и шезлонги на плажа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
SSS55
преди 3 години
Добре идеи! Но кой да ги разбере. Първо получаваш валута. Само от ДДС от ресторантите от един чуждестранен турист държавата получава 200лв. , за една седмица престой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още