IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРС продаде 5G лицензите за общо 13,4 млн. лв.

А1 България купи лиценз за 4,7 млн. лева, Виваком взима лента 3700–3800 MHz за 4,6 млн. лева, а Теленор България дава 4,1 млн. лева за лентата между 3500–3600 MHz

15:34 | 06.04.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Телекомуникационният концерн А1 България, част от А1 Group, спечели първо място на провелия се днес търг, организиран от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за разпределение на радиочестотния спектър 3,6GHz в България. А1 взе честотната лента 3600-3700 MHz, която ще използва за развитието на своята 5G мрежа за период от 20 години и ще плати общо 12,7 млн. лева на държавата, в което се включват 4,7 млн. лева еднократна такса и 8 млн. лева за годишни такси.

Проведеният от КРС търг за радиочестотен спектър в обхват 3,6 GHz беше излъчван на живо на сайта на Комисията. Конкурсът беше с тайно наддаване, а компаниите подаваха оферти в отделни етапи с граница по 100 хил. лв.

Наддаването стартира от начална цена 4 млн. лв. Битката за най-желаната честота 3600-3700 MHz. бе между А1 България и БТК. От БТК се отказаха след оферта за 4,6 млн. лв. и след А1 имаха право да избират лента, като изборът им бе за 3700-3800 MHz. За "Теленор България" остана последната лента 3500-3600 MHz.

Срокът за ползване на честотите с национално покритие е 20 години. 

 „А1 България“ изрично се стремеше да получи именно средните честоти, може би за да предотврати възможността в даден бъдещ момент другите две компании да започнат да споделят ресурса си. Използването на две съседни ленти беше голям фактор преди няколко години за пускането на по-качествени 4G услуги - както като достъпност, така и като цена.

В крайна сметка общата сума, която тримата участници в търга се предвижда да заплатят за ползване на предоставените честоти, е 13,4 млн. лв.

„Днес направихме още една важна стъпка към налагането на 5G в страната. Като технологичен лидер ние имаме най-подготвената мрежа за търговски старт на истинско 5G и за предлагането на мобилни услуги от пето поколение на нашите клиенти. Затова и направихме най-голяма инвестиция в лиценз, за да си гарантираме лентата 3600-3700 MHz. Нашата 5G мрежа работи на нея от самия си старт, което означава, че с тази инвестиция имаме капацитет да предложим първокласни търговски 5G услуги в най-кратки срокове. Именно те ще дадат повече възможности за общуване и забавление на частните клиенти, както и много нови източници на приходи за бизнеса. Намираме се на прага на нова ера в телекомуникациите и вече нищо не ни спира да се възползваме от всичко, което тя ни предлага.“ коментира Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България, цитиран в прессъобщение на компанията.

До това наддаване се стигна, след като преди няколко седмици БТК оспори резултатите от предишния конкурс. На 10 март регулаторът даде без търг и на цена по 4 млн. лв. на всеки от телекомите лицензи с национално покритие за ползване на ленти 3500-3600 MHz (БТК), 3600-3700 MHz ("А1 България") и 3700-3800 MHz ("Теленор България").

От БТК обаче се възпротивиха, защото получиха лиценза за 3500-3600 MHz, където бяха единственият кандидат, но наддаваха и за другите два обхвата. Ако се бе стигнало до съдебен процес, той можеше да отнеме месеци или години и сериозно да забави развитието на 5G мрежите в страната. В крайна сметка след преговори регулаторът реши да обяви дата за търг с тайно наддаване на 6 април - веднага след изборите.

Краят на процедурата маркира и ново начало както за сектора на „Телекомуникациите“, така и за бизнеса и обществото в България, които скоро ще имат достъп до търговски 5G услуги и чрез тях до много нови възможности.

Преди месеци част от този спектър бе даден на трите мобилни оператора за тестовото ползване, което обяснява и съобщенията от тяхна страна за налична 5G мрежа в ограничени части на някои градове. Търгът трябваше да се проведе през миналата година, но се отложи заради епидемията.

Междувременно през миналата година в няколко градове на страната имаше протести срещу изграждането на 5G мрежи, свързани с опасенията на хората за тяхното здраве и с някои конспиративни теории.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
С 1 година закъснение се случи първия от 3те необходими търга за пълно въвеждане на 5G. Кога ще се случат другите 2 никой не знае... А сега някой ако може да ми обясни защо беше нужно да минава година че и повече в закъснение за процедура, която се провежда за 1 ден?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Kитайците пряко или не, ще направят пари, защото имат патенти, които трябва да се купят от тях, освен ако Западът не си ги "вземе", както те правеха навремето. За 6Г работата също отива натам. Между другото Китай е държавата с най-много патенти за миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
elinelinov
преди 2 години
"Спящият Джо " не мисля,че ще се зарадва когато научи че България е разрешила 5 G на нея на територия. Сигурен съм ще каже " Лоша сделка " тъй като ще " застрашава националната сигурност на България".Ние постоянно" гоним Руските дипломати които постоянно искат информация която застрашаваща безопасността на България. С 5 G Китайците ще имат пълна информация (особено Комунистиеската Партия) за България. Трябваше да почакаме когато Американците да създадат ако не 5 G то 6G тогава да направим с тях "добра сделка" както при самолетите. Нашите верни съюзници нямаше да се безпокоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 2 години
Не четеш внимателно, на БТК Изборът им е 3700-3800 MHz
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
"А1 взе честотната лента 3600-3700 MHz""А1 имаха право да избират лента, като изборът им бе за 3700-3800 MHz"Нещо мегахерците са се разминали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още