IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ повиши прогнозата си за ръста на българския БВП до 4,4%

Фондът обаче предупреждава, че силното възстановяване не е равномерно в глобален план

17:19 | 06.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд (МВФ) повиши оценката си за икономическия ръст на България през 2021 г. до 4,4%. Предишната прогноза на фонда бе за значително по-слаб ръст от 3,6%, става ясно от т. нар. „пролетен доклад“ на институцията.

За следващата година ръководената от Кристалина Георгиева организация очаква отново ръст от 4,4% (при предходна оценка за 4,3%), който би бил по-бърз от средния темп за еврозоната.

Пандемията от COVID-19 сложи край на силните икономически резултати на България. След растеж от 3,7% през 2019 г. се очаква реалният БВП да се свие с 4,6% през 2020 г. в резултат на блокирането в началото на кризата и втората вълна на пандемията, заедно с повторното въвеждане на нови ограничителни мерки. Това доведе до срив на търсенето, независимо от фискалната и друга подкрепа за домакинствата и фирмите. Равнището на безработица се е повишило, но наскоро се стабилизира, подпомогнато от политическата подкрепа, поясняват от МВФ в бележките за България.

От фонда очакват фискалният дефицит да се увеличи до над 3% от БВП през 2020 г., в сравнение с 1% от БВП през 2019 г. - поради пакета за фискална подкрепа и срещу икономическото свиване. Излишъкът по текущата сметка се сви до 1,1% от БВП през първите три тримесечия на 2020 г., като значително намаление на излишъка при услугите компенсира напълно подобрението в търговския баланс. Кредитният растеж се забавя, а спадът в съотношението на необслужваните заеми към общите през последните години спря на фона на икономическото свиване. Банките обаче остават добре капитализирани и ликвидни.

МВФ очаква частично възстановяване за 2021 г., водено от частното потребление и подпомогнато от приспособима фискална позиция. Силен тласък на растежа и постепенно намаляване на излишъка по текущата сметка се прогнозират през следващите няколко години, тъй като потреблението и частните инвестиции продължават да се възстановяват. Несигурността около хода на пандемията остава голяма, но рисковете за краткосрочната перспектива са балансирани. 

Очаква се рязкото свиване през 2020 г. да бъде последвано от частично възстановяване през 2021 г. МВФ изчислява, че реалният БВП се е свил с 4,6% през 2020 г. При предположение, че неблагоприятните ефекти на COVID-19 започват постепенно да избледняват с подобряването на терапиите и разширяването на обхвата на ваксините през 2021 г., се очаква реалният БВП да се възстанови с 3,6%, воден от частното потребление и подкрепян от експанзивна фискална политика. Очаква се инфлацията да остане слаба през 2021 г. след забавяне до 1,3% през 2020 г.

В средносрочен план се очаква растежът да се забави до своя потенциал. Прогнозира се силен тласък на растежа за следващите няколко години, след като потреблението и частните инвестиции се възстановят, компенсирайки постепенното оттегляне на фискалните стимули. Публичните инвестиции ще бъдат подкрепени от проекти, финансирани от ЕС, включително безвъзмездните средства по фондовете на ЕС от следващото поколение (NGEU).

Въпреки това, отразявайки дългогодишните структурни ограничения, включително недостига на работна ръка, МВФ очаква растежът на реалния БВП да се забави до своя потенциал от 2,75 процента до края на прогнозния хоризонт.

Нивото на БВП през 2025 г. трябва да остане под тенденцията за ръст отпреди пандемията от около 4% от прогнозирания БВП. Очаква се излишъкът по текущата сметка постепенно да намалее до 0,3% от БВП до 2025 г., поради продължаващото засилване на частното потребление и нарастващия средносрочен внос, задвижван от безвъзмездните средства от ЕС.

Несигурността около хода на пандемията остава голяма. Ако неотдавнашното възраждане на COVID-19 се задълбочи и удължи социалното дистанциране или напредъкът във ваксинационната програма и подобряването на терапиите значително се забави, прогнозираното икономическо възстановяване през 2021 г. може да се забави.

В средносрочен план съществуват рискове, свързани със средствата на ЕС, които могат да стимулират растежа повече от очакваното, ако се използват бързо за проекти за публични инвестиции, съчетани с подпомагане на структурни реформи.

Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Криси, а какво ще кажеш за един годишен ръст на БВП-то на България от 20% ( ДВАДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ) например ?Напълно осъществим с въвеждане на технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg .А ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още