IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите на Фонда за преструктуриране на банки останаха непокътнати през 2020 г.

Не се е наложило набиране на извънредни вноски в Единния фонд за преструктуриране от български банки, нито заемане на средства

19:34 | 06.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Заради стабилната капиталова и ликвидна позиция на българските кредитни институции през миналата година Българската народна банка не е използвала средства от Фонда за преструктуриране на банки (ФПБ). Не се е наложило централната банка да упражнява своите правомощия по преструктуриране и за клон на кредитна институция от трета държава. Това пише в годишния отчет на Фонда за преструктуриране на банки за 2020 г., публикуван на сайта на БНБ.

За периода 1 октомври – 31 декември 2020 г. в централната банка не е постъпвало искане от страна на Единния съвет за преструктуриране (ЕСП) за набиране на извънредни вноски в Единния фонд за преструктуриране (ЕФП) от български банки, нито за заемане на средства.

Средствата към 31 декември в подфонда за клонове на кредитни институции от трети държави възлизат на 615 хил. лв., а тези в подфонда за вноски в ЕФП са в размер на 540,539 млн. лв., отчитат от Фонда за преструктуриране на банки.

Годишни вноски

През март БНБ определи общата сума на годишните вноски на банките във ФПБ в размер на 157,876 млн. лв. През април сумата беше разпределена под формата на индивидуални вноски на банките съобразно рисковия им профил.

Всички банки са изплатили дължимите от тях вноски във Фонда в срок, като в резултат на това в края на май средствата достигнаха 701,930 млн. лв.

След прехвърляне на средствата от Фонда за гарантиране влоговете в банки към БНБ към Фонда за преструктуриране на банки са открити целеви сметки при централната банка, по една за всеки от двата подфонда.

Сумата от 616,5 хил. лв. влиза по сметка на подфонда за клонове на кредитни институции от трети държави, а 700,263 млн. лв. са по сметка на подфонда за вноските в Единния фонд за преструктуриране.

В началото на октомври към Единния фонд за преструктуриране трябваше да се прехвърли сумата от 81,018 млн. евро, предвид установеното тясно сътрудничество с Европейската централна банка. На 5 октомври БНБ нареди прехвърлянето на сумата на първоначалната вноска към ЕФП, като задължи сметката на съответния целеви подфонд със сумата 158,457 млн. лв., като след извършване на превода към европейския фонд в него остават средства в размер на над 540 млн. лв.

Сред основните причини за формирането на този остатък са двойно по-ниското целево равнище на средствата, които следва да бъдат достигнати в ЕФП – 1% от размера на гарантираните депозити в рамките на Единния механизъм за преструктуриране (ЕМП), спрямо целевото ниво на Фонда за преструктуриране на банки от 2% от размера на гарантираните депозити.

Инвестиране на средствата

От началото на 2020 г. до датата на прехвърляне на средствата на ФПБ от ФГВБ на БНБ, средствата на Фонда са държани по текуща сметка с титуляр ФГВБ при БНБ съгласно „Общите условия на Българската народна банка за обслужване на сметки на банки, бюджетни организации и други клиенти“ при съответно олихвяване с приложимия стандартен годишен лихвен процент за текущи сметки (-0,70%). За периода 1 януари – 26 юли 2020 г. разходите за лихви са в размер на 2,430 млн. лв.

От датата на прехвърляне – 27 юли 2020 г., до 31 декември 2020 г. инвестиционната стратегия се запазва без промяна, като средствата на ФПБ са по текущи сметки при БНБ. Разходите за лихви за този период са в размер на 1,554 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още