IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са двата риска при нови избори?

На вота липсваше алтернативният разказ за облика на промяната на политическия модел, казва политологът Христо Панчугов

08:35 | 07.04.21 г. 2
Какви са двата риска при нови избори?



Два основни риска пред нови скорошни избори вижда политологът Христо Панчугов.

От една страна става дума за търсенето на обединение с така наречения "националистически/патриотичен вот“. Това, че в момента той не е част от парламента, не означава, че е изчезнал от българската политика, а дори напротив. Ние видяхме неговото "пръскане" на още по-големи парчета - дали това е в ляво около "Възраждане" и русофилството в България, или в дясно около Васил Божков и всички други малки формации като НФСБ, ВОЛЯ и т.н.", каза Христо Панчугов, по време на участието си в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Панчугов този вот винаги е бил част от българската политика, но на сегашните избори той се фрагментира на множество части, които се оказаха недостатъчни, за да могат подобни партии да влезат в парламента.

„При едни следващи избори този вот неминуемо ще търси обединение - това е една потенциална заплаха, за която ние трябва да си даваме сметка".



Втората голяма заплаха според политолога е по линия на степента на допълнително консолидиране на вота от страна на партиите, които в момента са част от парламента.

„Вероятността да се повтори същата ситуация или дори някои формации да загубят обществена подкрепа също ще е много голяма“.

Според Панчугов тези избори са показали, че протестът не си е отишъл и че недоволството на българското общество към този политически модел е все още много силно.

„Това, което отсъстваше в изборите, е алтернативният разказ за облика на промяната на този политически модел. Поради тази причина станахме свидели на значително фрагманетиран парламент с много малко точки, около които може да се търси обединение".

„Ако тези политически формации можеха да произведат обединение, то това трябваше да се случи преди изборите", коментира политологът, пояснявайки, че тогава е бил моментът за разрешаване в голяма степен на дилемите, които българското общество има към съответните политически формации.

Според Христо Панчугов очевидно търсенето на подобно обединение на фона на вече начертаните разделителни линии ще бъде изключително сложна задача.

„В този ред на мисли най-вероятният сценарий е чисто позиционна игра през следващите около един-два месеца, след което да се търси нова подкрепа или формула за явяване на нови избори".

Целия разговор може да видите във видеото в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
екстра ... таман по-лесно ще прекараме законодателство , цялата рассийска тролферма в сибир ... аз лично ще ти нося чемоданчика до гарата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Какви са двата риска при нови избори? 1. В новият парламент да влезат още зидари.2. В новият парламент да влезат още сорос-пии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още