IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексиканският технологичен еднорог Kavak достигна оценка от 4 млрд. долара

Платформата за търговия с употребявани коли набра още 485 млн. долара от нов кръг на финансиране

11:42 | 07.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Мексиканската платформа за търговия с употребявани автомобили Kavak достигна оценка от 4 млрд. долара след нов кръг на финансиране от 485 млн. долара, съобщава Ройтерс.

По този начин компанията се превръща в един от най-ценните стартъпи в Латинска Америка.

Основаната през 2016 г. Kavak е подкрепена от японския конгломерат SoftBank Group Corp. Тя се превърна в първия технологичен еднорог в Мексико през октомври, когато достигна оценка от 1 млрд. долара. 

Новата финансова инжекция ще помогне на мексиканския стартъп да разшири бизнеса си през следващите няколко месеца до Бразилия, след като вече успя да се наложи на пазари като Мексико и Аржентина, заяви главният изпълнителен директор на Kavak Карлос Гарсия.

Той заяви, че очаква Бразилия, най-голямата икономика в Южна Америка, в крайна сметка да изпревари другите два пазара, в които оперира платформата. Идеята на Kavak е да опрости процеса на закупуване на употребявани автомобили на развиващите се пазари, където потенциалните купувачи често се сблъскват с измами и теглят заеми.

„Определено очакваме Бразилия да бъде най-големият пазар за Kavak“, добавя Гарсия.

Но компанията не се ограничава с експанзия само на този пазар. Тя има за цел да разшири бизнеса си през следващите две години на пазари извън региона.

„Прекосяването на Атлантическия океан е една от нашите амбиции“, посочва ръководителят на Kavak. „Гледаме към много пазари – такива в Европа, Югоизточна Азия и Близкия изток, където бихме могли да увеличим значително оценката си“, добавя Гарсия.

В последния кръг на финансиране, който приключва през януари, са привлечени като инвеститори американските компании D1 Capital Partners, Founders Fund, Ribbit Capital и Bond Capital.

През май 2020 г. Kavak започна финансиране на своя бизнес Kavak Capital, като Гарсия посочва, че 60% от клиентите на платформата вече използват тази вътрешна опция, която предлага лихвени проценти от 14% до 20%, в сравнение с традиционните опции, които според него предлагат лихви до 60%.

През последните три месеца компанията успя да наеме още 1500 души в Мексико, като по този начин общата ѝ работна сила достига 2500 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още