IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще проверява банки за високорискови сделки заради Archegos

Агенция за финансови услуги смята, че големите финансови институции в Япония са изложени на риск от загуба на няколко милиарда долара

14:58 | 07.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централната банка на Япония. <em>Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Централната банка на Япония. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Японската Агенция за финансови услуги и централната банка в страната ще разследват високорискови сделки от местни фирми заради казуса Archegos Capital Management, съобщава Nikkei.

Финансовият регулатор и централната банка ще проверяват системите за управление на риска при трансакции във финансови институции като отговор на загубите на японските банки, свързани с Archegos.

Агенцията смята, че големите финансови институции в Япония са изложени на риск от загуба на няколкостотин милиарда йени, т.е. няколко милиарда долара.

Archegos е компания за управление на семеен капитал, която движи личните активи на Бил Хуан. Надзорниците на такива фирми са много по-малко регулирани от хедж фондовете, които събират средства от различни институции. По принцип подобни структури не са задължени да се регистрират към финансовите регулатори.

Credit Suisse Group претърпя загуба от 4,7 млрд. долара заради сделки, свързани с Archegos. Nomura Holdings обяви възможността да загуби около 220 млрд. йени (почти 2 млрд. долара).

Тъй като въздействието се разпространява върху големи финансови институции в Япония и по света, японският финансов регулатор и централната банка на страната ще получат по-ясна картина на реалното състояние по отношение на трансакциите, посочват от двете институции.

В момента те смятат Archegos за изолиран случай, но ще проучат обстоятелствата, водещи до трансакциите, и дали е приложена подходяща система за управление на риска.

Въпреки че финансовите пазари не са станали системно нестабилни в резултат на проблемите в Archegos, Агенцията за финансови услуги и централната банка ще проверяват и други финансови институции за подобни рискове.

В света има над 10 000 компании за управление на семейни средства, главно в Европа и САЩ, а активите им под управление се оценяват на около 6 трлн. долара. Японските власти планират да извършат интегрирани финансови инспекции през тази финансова година и ще променят регулаторната система, за да позволят споделянето на констатациите от одита на двете институции.

Извън Япония американските служители подкрепят засилването на наблюдението на този тип компании. Сътрудничеството с чуждестранните регулатори също е важно, за да се разбере как работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още