IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължителността на живота в Европа намалява през 2020 г.

България е страната с най-ниска продължителност на живота в целия ЕС и тенденцията през миналата година е към намаляение

14:32 | 07.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продължителността на живота в страни от ЕС намалява в последните години и това е особено видимо на фона на пандемията от коронавируса през 2020 година, става ясно от данните на Евростат. През последното десетилетие процесът беше обратен - от 60-те години на миналия век продължителността на живота в Европа растеше непрекъснато - със средно по 2 години на десетилетие.

Но през миналата година данните показват, че само в три държави този ръст се задържа. Това са Норвегия (+0,3 години), Дания и Финландия (по 0,1 години). На обратния полюс е Испания (спад от 1,6 години), България (-1,5 години) и Литва (-1,4 години).

В Италия, която през 2020 година беше една от най-тежко засегнатите от коронавируса европейска държава, намалението е от 1,2 години. Това означава, че от 83,6 години средна продължителност на живота на италианците през 2019 година тя намалява до 82,4 години.

Въпреки този спад Италия все още е страната с една от най-голямата средна продължителност на живота в Европа.

За сметка на това българите са с най-ниската продължителност на живота в ЕС - 73,6 години. След нас се нареждат румънците (74,2 години) и литовците (75,1 години).

Най-дълголетни в страните от Европа, за които Евростат набира данни, са жителите на Норвегия - 83,3 година, както и на Швейцария - 83,2 години.

Данните на европейската статистическа агенция показват още, че мъжете като цяло са по-засегнати от тенденцията. Това е най-видимо в България, където средната продължителност на живота на мъжете намалява с 1,7 години. След нас са Латвия и Полша (с по 1,5 години), както и Испания и Румъния (с по 1,4 години).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
нали това е целта на пландемията ... съкращаване на населението на земята ... според били инжекцията и скрижалите в САЩ до 500 000 000 бройки доста работа има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още