IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в еврозоната се подобрява за първи път от юли

Фабричната продукция се е увеличила през март с най-бързия темп от почти 24 години, а секторът на услугите е близо до стабилизиране

14:23 | 07.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Компаниите от еврозоната се върнаха към растеж за втори път от началото на пандемията, като фабриките отчитат подобрение, а надеждата, че ваксинациите скоро ще сложат край на коронавирусната криза повишава доверието, съобщи Bloomberg.

Бизнес активността в Германия, Италия, Испания и Ирландия се е повишила през последния месец, а Франция успя да спре свиването в сектора, показва проучване на IHS Markit. Тези държави, единствените, в които IHS Markit анкетира както производителите, така и компаниите за услуги, представляват повече от три четвърти от икономиката на еврозоната.

частен частен

Това е първият път, в който никоя от страните не отчита свиващ се частен сектор след краткотрайно възстановяване през юли, преди да настъпи втората вълна на пандемията. Фабричната продукция се е увеличила през март с най-бързия темп от почти 24 години, а секторът на услугите е близо до стабилизиране.

Данните допълват доказателствата, че компаниите и потребителите се справят с бавното разпространение на ваксини в региона и подновяването на блокадите, залагайки, че увеличаването на броя на ваксинациите ще позволи животът да се върне към нормалното.

Междувременно правителствата предоставиха фискална подкрепа, като от юни трябва да започне разпределянето на средства в размер на 750 млрд. евро от съвместния фонд за възстановяване, а Европейската централна банка увеличи паричните стимули, за да поддържа ниски разходите по заеми.

„Оптимизмът на компаниите за постигане на растеж е на най-високото ниво от малко повече от три години на фона на нарастващите надежди, че пускането на ваксини ще увеличи продажбите през следващите месеци“, каза Крис Уилямсън, главен икономист на IHS Markit.

„Компаниите и техните клиенти гледат напред към по-добри времена, като все повече се адаптират към живота с вируса“, заяви той.

Проучването също така показа, че компаниите отчитат нарастващи разходи поради забавяне от страна на предлагането, но все повече могат да ги прехвърлят на клиентите.

Еврозоната изостава от САЩ и Великобритания по темповете на ваксинациите и в момента е засегната от трета вълна от вируса. Удължените ограничения вероятно са подкрепили икономиката през последното тримесечие, затвърждавайки двойна рецесия.

Икономистите на Goldman Sachs Group Inc прогнозират, че брутният вътрешен продукт от еврозоната ще се увеличи с 5,1% през тази година, или дори повече, ако ваксинациите спасят южноевропейския туристически сезон и зависимите от производството страни като Германия се възползват от глобалния подем.

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Пиер Вунш каза в интервю за Bloomberg във вторник, че е „доста оптимистичен“ за икономиката, като се фокусира върху момента, в който могат да започнат преговори за това как да се отменят кризисните мерки без прекалено много сътресения на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още