IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавария подписва договор за закупуване на руската ваксина "Спутник V"

Меркел се застъпва за краткосрочна, равномерна блокада

15:52 | 07.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Маркус Зьодер e против &bdquo;отварянето на сляпо&quot;.&nbsp;Снимка: Bloomberg</em></p>

Маркус Зьодер e против „отварянето на сляпо". Снимка: Bloomberg

Германската провинция Бавария ще подпише още днес предварителен договор с компания в Илертисен за закупуването на руската ваксина "Спутник V".

„Ако "Спутник" бъде одобрена в Европа, тогава свободната провинция Бавария ще получи допълнителни ваксинационни дози чрез тази компания - мисля, че става дума за 2,5 милиона дози през юли, за да се увеличи допълнителният капацитет за ваксинация в Бавария“, заяви баварският премиер и лидер на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер, цитиран от DPA.

Руската ваксина все още не е получила одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA). След като това стане, заводът в Илертисен ще произвежда ваксината от името на разработчиците на "Спутник".

Зьодер заяви още, че кратко и последователно блокиране би имало смисъл само ако всички участват. Зьодер отново предупреди срещу „отварянето на сляпо". Само тестването не е решение, подчерта баварският премиер. „Трябва да ваксинираме, доколкото можем“.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел подкрепя нови ограничителни мерки с оглед на броя на заразените с коронавируса.

„Ето защо всяко искане за краткосрочно, равномерно блокиране е правилно", казва нейната заместник-говорителка Улрике Демер. Понастоящем данните за разпространението не са надеждни поради Великденските празници, но нарастващият брой заети легла за интензивно лечение е ясен признак за ръст, поясни тя.

„Нуждаем се от стабилна честота на случаите от под 100", добавя тя, имайки предвид броя на случаите на 100 000 души в продължение на седем дни. 

Берлин провежда разговори с ръководителите на отделните провинции, а целта е към германците да се изпращат ясни и еднородни послания.

„Разнообразието от разпоредби не допринася за спазването им“, казва тя.

Армин Лашет, председател на Християндемократическия съюз и потенциален наследник на канцлерския пост, от своя страна призова за иновативни идеи като временни Drive-In центрове, за да се ускорят ваксинациите. Докато ваксинацията набира скорост, е важно да се защитят възможно най-много животи „през последните седмици на пандемията“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още