IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се движи близо до рекордното си ниво в началото на сесията*

Доходността по 10-годишните държавни облигации продължи да се понижава

17:46 | 07.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските акции започват търговията без съществена промяна, като широкият борсов индекс S&P 500 се движи близо до рекордното си ниво, а инвеститорите очакват подробности от последното заседание на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones се повишава с 30 пункта. S&P 500 нараства с 0,1%, а технологичният Nasdaq Composite е оцветен в черено с леко понижение от 0,01%.*

Акциите на авиокомпаниите и круизните компании поведоха по печалби, продължавайки скорошния си позитивен темп. Книжата на Carnival записват ръст на цената с 3,6%, докато Royal Caribbean и Norwegian Cruise Line прибавят по над 2% към цената си. Акциите на Southwest American Airlines и United поскъпват с над 1%.

Доходността по 10-годишните държавни облигации продължи да се понижава от последните рекорди до 1,65%, най-ниското ниво от 26 март. 

В същото време изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън е оптимист за икономическото възстановяване на САЩ от пандемията в своето годишно писмо до акционерите, публикувано в сряда.

„Не се съмнявам, че с натрупаните спестявания, новите стимули, огромен дефицит, повече количествени облекчения, новия тласък за инфраструктура, успешна ваксина и еуфория около края на пандемията, американската икономика ще процъфтява“, каза Даймън в писмото.

Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) ще публикува по-късно днес протокола от заседанието си през март, на което централната банка избра да остави лихвените проценти непроменени. Протоколът може да даде представа на инвеститорите кога Фед може да повиши лихвените проценти.

„Има много причини да се вълнуваме от предстоящите месеци и като цяло сме оптимисти за тази година“, отбеляза Линдзи Бел, главен инвестиционен стратег в Ally Invest. „Инерцията на акциите е силна, няма съмнение в това. Но пазарът е готов да си поеме въздух, тъй като инвеститорите асимилират всички добри новини, като ги претеглят с несигурните рискове като инфлацията“, добави тя.

Силните икономически данни, включително отчетът за работни места през март, който надмина очакванията, подхранваха поскъпването на акциите през последните сесии. И трите основни индекса приключиха четвъртото си поредно тримесечие с ръстове, тъй като икономическото възстановяване от пандемията се ускорява.

Във вторник Международният валутен фонд повиши перспективите си за растеж за световната икономика през 2021 г. до 6%, в сравнение с прогнозата от януари за повишение с 5,5%. Организацията заяви, че „изходът от тази здравна и икономическа криза е все по-видим“. МВФ обаче предупреди за „обезсърчаващи предизвикателства“ предвид различните темпове на разпространение на ваксините по света.

Цените на петрола се понижават, като сортът Брент поевтинява с 0,41% до 62,48 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол понижават цената си с 0,56% до 59 долара за барел към 17:26 часа.

* Информацията за движението на индексите е актуална към 16:50 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още