IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед очаква да мине известно време преди да започне да затяга политиката

Макар че икономиката постига значителен ръст, ръководителите на Фед искат по-голям напредък преди промени в ултра облекчената политика

22:11 | 07.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Представители на Федералния резерв са заявили на последното си заседание, че темпът на изкупуване на активи вероятно няма да се промени скоро, докато централната банка преследва икономическите си цели, предава CNBC.

Федералната комисия за отворените пазари публикува в сряда протоколи от заседанието си на 16 и 17 март, а инвеститорите наблюдаваха за индикатори накъде може да поеме политиката в бъдеще.

Резюмето от срещата показва, че макар ръководителите на централната банка да отчитат, че икономиката постига значителен ръст, те смятат, че е необходим много по-голям напредък преди промени на ултра облекчената политика.
Ръководителите на Фед са заявили, че изкупуването на облигации на стойност 120 млрд. долара „предоставя значителна подкрепа на икономиката“.

„Участници отбелязаха, че вероятно ще мине известно време, докато бъде постигнат значителен допълнителен напредък към осъществяването на целите на Комисията за максимална заетост и стабилност на цените и че, в съответствие с указанията на Комисията, основани на резултатите, покупките на активи ще продължат поне с настоящия си темп дотогава“, става ясно от протоколите.

Придържането към „указанията, основани на резултатите“ е обещание, че Фед ще изчака, докато икономиката покаже „значителен допълнителен напредък“ към двете цели на пълна заетост и инфлация от около 2%.

В протоколите се казва, че членовете са съгласни, че промени в политиката „трябва да се основават главно на наблюдавани резултати, а не на прогнози“.

На заседанието ръководителите на Фед гласуваха за запазване на краткосрочните лихвени проценти близо до нула и за продължаване на изкупуването на облигации на стойност най-малко 120 млрд. долара всеки месец.

„Редица участници отбелязаха значението Комисията ясно да комуникира оценката си на напредъка към по-дългосрочните й цели. Времето на подобна комуникация ще зависи от развитието на икономиката и темпа на напредък към целите на Комисията“, се казва в протоколите.

Освен това Комисията повиши прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията. Средната прогноза за БВП през 2021 г. достигна 6,5%, което е значителен ръст спрямо очакваните 4,2% през декември.

Ръководителите са посочили също, че безработицата може да намалее до 4,5% до края на годината, а инфлацията може да достигне 2,2%, което е малко над традиционната цел на Фед от 2%.

Макар че инфлацията се появява 64 пъти в протоколите, представителите на Фед не са особено обезпокоени, че тя може да се превърне в проблем скоро.

На среща с медиите няколко часа преди да бъдат публикувани протоколите, председателят на Фед в Чикаго Чарлз Евънс заяви, че ще са необходими „месеци и месеци“ с по-висока инфлация „преди дори да имам мнение дали това е от голямо значение или не“.

Преди заседанието на Федералната комисия за отворените пазари през март някои пазарни експерти очакваха, че Фед може поне да промени срока на облигациите, които купува, за да овладее резкия ръст тази година на доходността по по-дългосрочните облигации.

Но гуверньорът на Фед Джером Пауъл и други лидери на централната банка казват, че смятат ръста на доходността за отражение на очакванията за по-силен растеж, а не некомфортен натиск върху инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още