IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Дивангейт" разтърсва Брюксел

Шарл Мишел трябваше да реагира на отношението на турските домакини към Урсула фон дер Лайен, смятат анализатори

13:41 | 08.04.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е изкушен от външната политика - много повече от всички свои предшественици, коментира европейското издание Politico. Това е видно от предишните позиции, които е заемал - като премиер на Белгия, например.

Но през тази седмица съвместната визита с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Анкара му спечели много критики. Причината е протоколната снимка, на която Шарл Мишел е седнал до турския президент Реджеп Тайип Ердоган, а за фон дер Лайен е предвидено място на съседен диван, обикновено заеман от преводачи или други не толкова високопоставени участници в делегации.

Според екипа на Мишел протоколът не е нарушен - официално срещата е между Ердоган и председателя на Европейския съвет. Освен това рангът на Мишел е по-висок, смятат неговите сътрудници. Но в Брюксел скандалът "дивангейт" е налице, а говорителят на ЕК Ерик Мамер е категоричен, че фон дер Лайен "е трябвало да седне по абсолютно същия начин, както председателя на Европейския съвет и турския президент".

Шарл Мишел отнася множество критики, че е трябвало да направи нещо, за да коригира действията на турските домакини. Показателна е и реакцията на самата Урсула фон дер Лайен - тя успява да каже единствено: "Ъм", очевидно изненадана да види само два стола, които вече се заемат от нейните събеседници.

Шарл Мишел не вижда никаква вина в себе си за този дипломатически конфуз и всъщност това още повече разпалва напрежението. Според председателя на Европейския съвет проблемите идват от "стриктната интерпретация на турския протокол", според която излиза, че поставена да седне отстрани, председателят на ЕК е с по-нисък ранг.

В пост във Facebook след часове на мълчание той призовава вниманието да се насочи не към тези кадри, а към разговорите, водени в Турция.

В Турция тримата обсъждаха множество важни за общността въпроси - ограничаване на мигрантите и разширяването на Митническия съюз. Но всички в момента остават в сянката на тази протоколна снимка.

Ерик Мамер също признава този факт. Според него председателят на ЕК е реагирала адекватно и така дава приоритет на разговорите, а не на протокола и формата им.

Анализаторите обаче се категорични: председателят на Европейския съвет няма извинение, че "играе играта" на Ердоган и че не се застъпва за Урсула фон дер Лайен. Според експерти всяка стъпка в подобна визита се обсъжда предварително, включително и протоколните снимки и кой кое място ще заеме.

С действията си в Анкара Шарл Мишел ще накърни имиджа си на защитник на либералните ценности, подкрепящ правата на жените. И това се случва само броени седмици, след като Турия се оттегли от Истанбулската конвенция - още един сериозен аргумент в подкрепа на тезата, че Мишел, независимо от политиката и протокола, е трябвало да реагира задължително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
типична мачовска про.ста.щина от страна на ердоган , такава и ботоксовото джудже проявява периодично , същата демонстрираше и оня с цвят на морков в хамерика ... как му беше името ... добре , че спреха да му публикуват недостатъците във възпитанието ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още