IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът потвърди правилото в Чехия неваксинирани деца да не посещават училища

Мярката е допустима като „защитна“ за другите ученици, а не като наказателна спрямо малцината неимунизирани, посочва съдът в решението си

15:56 | 08.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съд по правата на човека подкрепя правилото в Чехия, че неваксинирани деца не трябва да имат достъп до училищата в страната, съобщава Bloomberg.

Решението на съда може да има по-широко значение за дебата за задължителните ваксини срещу Covid-19, допълва информационната агенция.

С 16/1 гласа съдиите решават, че изключването на неваксинирани деца е допустимо като „защитна“ мярка за другите ученици, а не като наказателна спрямо малцината неимунизирани.

"Целта трябва да бъде всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания чрез ваксинация или по силата на стаден имунитет", посочва се в решението на съда в Страсбург, Франция. „Следователно за чешката здравна политика може да се каже, че съответства на най-добрия интерес на децата“, допълват съдиите.

Решението може да се превърне в добра храна за политиците, тъй като обществата спорят дали ваксинацията срещу коронавируса трябва да бъде задължителна по закон и дали децата трябва да получават ваксини. Понастоящем производителите на лекарства, включително Pfizer и Moderna, правят клинични изпитвания при юноши, тъй като някои лекари твърдят, че пандемията никога не може да бъде напълно контролирана, докато децата не бъдат имунизирани.

Четири от пет семейства по делото в Чехия са се обърнали към Европейския съд по правата на човека, след като жалбите срещу забраната за посещаване на детски градини и училища на неваксинирани деца бяха отхвърлени от чешките власти.

В първия случай чешки гражданин е глобен за отказ да ваксинира двете си деца в юношеска възраст срещу полиомиелит, хепатит В и тетанус. Местните съдилища са потвърдили глобите.

Съдът отбелязва, че Франция, Полша и Словакия подкрепят подхода на Чехия към ваксинацията. В крайна сметка обаче не е задължение на съда да преценява дали чешката политика е прекалено предписателна, а дали нарушава правилата за правата на човека.

Представители на чешкото министерство на здравеопазването не са били на разположение веднага да коментират решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
'ваксинираните не са защитени на 100% ' от това следва, че ваксинираните не трябва да се виждат с ваксинирани т.е. и на тях трябва да се забрани да ходят на училище понеже може да заразят други ваксинирани, а дори и неваксинирани :) хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
ваксинираните не са защитени на 100% това първо . второ пада общият имунитет на класът , училището при евентуално заразяване . трето принцип на реципрочност в правото , щом не искат да се интегрират в обществото , обществото може да не го иска ... демек свободни са да се изолират в гората или на полето или на некой остров и да не се ваксинират . но , ако искат да живеят м/у други хора има некои условия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
"С 16/1 гласа съдиите решават, че изключването на неваксинирани деца е допустимо като защитна мярка за другите ученици,""другите деца" са ваксинирани и излиза, че тази ваксина която са им били не ги защитава ами трябвало да ги изолират за да са защитени !?!?!? някой да ми обясни щото съм глупав и не разбирам :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още