IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Спутник V" струва поста на чешкия здравен министър

Новият здравен министър не е против прилагането на руската ваксина, но след проведено клинично проучване

17:30 | 08.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Министърът на здравеопазването на Чехия Ян Блатни е бил уволнен, след като е отказал да подкрепи усилията за закупуване на руската коронавирусна ваксина "Спутник V", съобщава онлайн изданието Politico.eu.

Блатни пое поста през октомври 2020 г., след като неговият предшественик Роман Примула наруши правилата за ограничаване на разпространението на вируса.

Блатни е заменен от Петр Аренбергер, директор на Университетската болница Royal Vinohrady в Прага, който става четвъртият министър на здравеопазването в страната от избухването на епидемията от коронавирус преди малко повече от година.

Президентът Милош Земан призова за уволнението на Блатни миналия месец заради отказа му да използва руската ваксина без одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Чешкият президент е близък до Кремъл и е активен поддръжник на "Спутник V", която още не е одобрена от европейския регулатор и чешкия лекарствен орган SÚKL.

Според местните медии Аренбергер не е против да използва руската ваксина след проведено клинично проучване.

"Всеки от нас трябва да се стреми да има възможно най-много ефективни ваксини", коментира Земан на пресконференция, след като официално назначи Аренбергер. „За съжаление, вашият предшественик и директорът на SÚKL блокираха процеса“, допълва той.

През март Земан поиска да бъдат уволнени както Блатни, така и директорът на SÚKL Ирена Сторова, но премиерът Андрей Бабиш тогава отказа искането. Оттогава Бабиш е подложен на силна критика в страната за отхвърлянето на споразумение с ЕС, което би позволило на Чехия да получи допълнителни дози ваксини.

Вероятно и Сторова я очаква същото като Блатни. Изборите в Чехия са само след 6 месеца и партията на Бабиш губи популярност, защото премиерът е под натиск да постави под контрол епидемията до края на лятото. Ако Сторова остане на поста си, здравното министерство може да заобиколи лекарствения регулатор и да разреши ваксината за употреба.

Чехия има най-високата смъртност от коронавирус в света, според последните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
точно казано дядя вова , и случаят е точно такъв ... министърът не е позволил комунизъм . царедворците от кремля са се опитали да наложат употребата на животински препарат с неизследвани ефекти в/у хора ... :))) ... нищо ново под слънцето вече един век от мордор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Хахахаха изсмя се Стоянчо на развален руски - на ти ваксина, върни ми ваксината! Ето : " МОСКВА, 8 апр РИА Новости. Российский фонд прямых инвестиций (РФПИ) попросил правительство Словакии вернуть партию вакцины "Спутник V", чтобы использовать ее в других странах, говорится в сообщении в официальном Twitter-аккаунте вакцины.Просьба связана с многочисленными нарушениями контракта, поясняют разработчики, в том числе с проведенной словацким регулятором проверкой вакцины."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
"Спутник V" струва поста на чешкия здравен министър ЕС и комунизЪма нямат нищо общо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още