IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия: Доставената ни ваксина "Спутник V" е различна от проучваната

Словашкият регулатор още не може да даде становище относно ползите и рисковете от ваксината

18:29 | 08.04.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Словакия на този етап не разрешава използването на руската ваксина "Спутник V", след като местната агенция по лекарствата SUKL установи разлики в доставките за страната и тези за анализи в Европейската агенция по лекарствата (EMA), както и в партидите, използвани в проучванията за ефективността на ваксината, публикувани в медицинското издание The Lancet, съобщи Ройтерс.

Регулаторът отбелязва, че не може да се произнесе категорично относно ползите и рисковете на ваксината.

Руският фонд за директни инвестиции коментира в своя акаунт в Twitter, че лабораторията на Словакия не е сертифицирана. От институцията, която е натоварена с разпространението на руската ваксина, пишат още, че заради многократни нарушения на договорите са поискали от Словакия да им върне ваксините, за да може да ги използва в други държави.

 

През март словашкият премиер Игор Матович направи поръчка на 2 млн. дози от руската ваксина, без да се съобрази с мнението на коалиционните си партньори. Заради настъпилата политическа криза Матович се оттегли от поста премиер и неговото място зае финансовият министър Едуард Хегер. Игор Матович пък пое поста на финансов министър в правителството.

Въпреки обещанията за доставки досега Словакия е получила само една - от 200 хил. дози ваксини. Те костваха поста на Игор Матович, но така и не са използвани досега. Властите в страната са категорични, че липсват необходимите данни от страна на производителя - руския институт "Гамалея".

От руска страна не са изпратили информация относно дозите, както и по отношение на сравняването между отделни партиди, използвани в различни държави, посочват от SUKL в отговор на запитване на Ройтерс.

От здравното министерство на страната лаконично обявиха, че очакват да приключат лабораторните тестове, преди да коментират ситуацията.

На този етап и ЕМА не е дала становище за руската ваксина. Агенцията анализира документацията и се очаква да бъде направена и инспекция на производствените мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Не е странно, въпрос на приоритети.Това, че дадена компания е голяма не означава че задължително се занимава с ваксини.Всъщност, преди да започне пандемията от Ковид, с ваксини големите почти не се занимаваха, беше нискодоходно и нерентабилно.През последните 15-20 години единствено ваксини се разработваха с финансиране от фондацията на Бил Гейтс във връзка с кампанията му за премахване на някои болести в Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Ivel
преди 3 години
Нщо ми се струва, че словаците ще ядат дървото скоро, много са нахитрели напоследък, мислят си че като са до Австрия са голямата работа. Като не искат ваксини да не са ги вземали, или да ги връщат а не да се *** с хората, които им помогнаха, когато бяха номер едно по смъртност в света. Това им не харесвало, онова, и *** си тогава, върнете ваксините а не да плювате без да сте пробвали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Само ти го наричаш били инжекцията. Що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
в европа ваксини произвеждат доста фирми в различен мащаб , в това число и в БГ . новартис си продадоха производствената база за ваксини на biontech ... и ваксините , които се използват в ЕС с/у ковид , по условие на договора с ЕС , се произвеждат в ЕС задължително ... !! в ЕС за няколко месеца до половин година ще се произведът всички необходими дози за целият съюз , че и за континента ... няма как за месец да се направи всичко за всички . такива възможности не съществуват в света ... :))) ... остави оправията у нас , в европа всичко си е наред , гледам твърдо всички са около 20% вече и отгоре , дори албанците са по-добре от нас ... :))) ... само северомакедонците са много по-зле , ама то коренът ни е общ , нали сме произлезли от там както и останалата част от света , та нормално ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
абе я не се мъчи , ами пиши на били инжекцията да те светне по въпроса ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Само Файзер, не е ли странно. Сега гледам списък на най големите фармацевтични компании-преди пандемията-в топ 10 са 4 европейски компании-Баерн немска, Санофи френска и швейцарските Роше и Новартис. Последните две са и най големите и мощни фармацевтични компании в света, не те не могат да произведат тази ваксини. За тези компании предполагам работят едни от най добрите специалисти в медицината. По едно и също време в други краища на света се появяват гениални специалисти в Русия, Китай, Великобритания, Швеция, САЩ и разработват тази ваксина. Оставам с усещането че ЕС държи да купува ваксини от други държави, вместо да ги произвежда, а говорим за милиарди. И за реклама естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Формално е прав, защото по-известната като ваксина Пфайзер е разработена в Германия, но от кюрди. А толкова се и прави от америкнци, защото те всъщност са eвpeи. Поне според мен националната идентичност при прецизните производства изчезна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 3 години
Cumirnaty е разработка на базираната в Майнц, Германия фирма BionTech,Pfizer ,бидейки огромна корпорация, участват най-вече с финансиране, организация на изпитванията, логистиката, производството и дистрибуцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 3 години
Преди доста години имаха един премиер, Виктор Черномирдин, та той беше казал една знаменита фраза:Хотели сделат ето лучшее, а получилась как всегда..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
korn
преди 3 години
В Европа до колкото знам се намират едни от най старите и големи фармацевтични компании в света. Много странно как тези компании не могат да произведат една ваксина, която за супер кратко време се разработи от Китай, Русия, САЩ, Великобритания и други. Странно е че и населението в ЕС ''изостава'' в ваксинирането.Странни работи стават покрай тази пандемия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още