IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия: Доставената ни ваксина "Спутник V" е различна от проучваната

Словашкият регулатор още не може да даде становище относно ползите и рисковете от ваксината

18:29 | 08.04.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Словакия на този етап не разрешава използването на руската ваксина "Спутник V", след като местната агенция по лекарствата SUKL установи разлики в доставките за страната и тези за анализи в Европейската агенция по лекарствата (EMA), както и в партидите, използвани в проучванията за ефективността на ваксината, публикувани в медицинското издание The Lancet, съобщи Ройтерс.

Регулаторът отбелязва, че не може да се произнесе категорично относно ползите и рисковете на ваксината.

Руският фонд за директни инвестиции коментира в своя акаунт в Twitter, че лабораторията на Словакия не е сертифицирана. От институцията, която е натоварена с разпространението на руската ваксина, пишат още, че заради многократни нарушения на договорите са поискали от Словакия да им върне ваксините, за да може да ги използва в други държави.

 

През март словашкият премиер Игор Матович направи поръчка на 2 млн. дози от руската ваксина, без да се съобрази с мнението на коалиционните си партньори. Заради настъпилата политическа криза Матович се оттегли от поста премиер и неговото място зае финансовият министър Едуард Хегер. Игор Матович пък пое поста на финансов министър в правителството.

Въпреки обещанията за доставки досега Словакия е получила само една - от 200 хил. дози ваксини. Те костваха поста на Игор Матович, но така и не са използвани досега. Властите в страната са категорични, че липсват необходимите данни от страна на производителя - руския институт "Гамалея".

От руска страна не са изпратили информация относно дозите, както и по отношение на сравняването между отделни партиди, използвани в различни държави, посочват от SUKL в отговор на запитване на Ройтерс.

От здравното министерство на страната лаконично обявиха, че очакват да приключат лабораторните тестове, преди да коментират ситуацията.

На този етап и ЕМА не е дала становище за руската ваксина. Агенцията анализира документацията и се очаква да бъде направена и инспекция на производствените мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
ами те хората от nature.com си казаха преди още 8 месеца че има нещо гнило в предоставените данни , ама нема кой да чуе ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Вова, Вова, вятър ви вее на бял кон качени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още