IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел настоява Путин да изтегли войската от границата с Украйна

Според руския президент обаче именно Киев е виновен за нагорещяването на напрежението по границата

10:23 | 09.04.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел и Путин отново гледат в различни посоки. <em>Снимка: архив, EPA</em></p>

Меркел и Путин отново гледат в различни посоки. Снимка: архив, EPA

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова руския президент Владимир Путин да изтегли руските войници от украинската граница. Това трябва да деескалира ситуацията, заяви заместник-говорителката на правителството в Берлин Улрике Демер в четвъртък след телефонен разговор между Меркел и Путин. Освен това са били обсъдени и други външнополитически въпроси, особено темите за Сирия, Либия и Босна и Херцеговина.

От друга страна, Русия подчерта след разговора, че Путин е отправил сериозни обвинения срещу Украйна. Съседната държава е отговорна за провокациите в Източна Украйна, които подхранват ситуацията там, заявиха от руското президентско ведомство. И Путин, и Меркел са изразили загриженост относно ситуацията в Източна Украйна, предава Ройтерс.

Говорителят на кабинета на президента Дмитрий Песков също отхвърли украинските твърдения, че руската инвазия трябвало да отвлече вниманието от вътрешнополитическите проблеми в Русия. По-скоро Москва трябвало да прояви повишено внимание, когато „на нашите граници има такъв неспокоен регион с потенциал за конфликт, като Украйна“, каза той пред Ройтерс.

През последните няколко дни имаше многократни съобщения за раздвижване на руските войски по границата с Украйна и сражения по демаркационната линия с проруски сепаратисти. Според изявления на САЩ Вашингтон обсъжда развитието на случая със своите съюзници от НАТО. „Русия вече има повече войски на границата с Украйна, отколкото по което и да е време от 2014 г. насам“, каза говорителката на Джо Байдън Джен Псаки. През същата година Русия анексира Крим.

През последните дни западните държави многократно изразиха загриженост относно изявленията на украинските военни за натрупването на руски сили по границата с Украйна. Както заяви по-рано Дмитрий Песков, движението на руските войски през територията на Русия не трябва да притеснява други държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали.

Ситуацията в Донбас се усложни в края на февруари. Почти всеки ден се регистрираха престрелки в региона, включително с използване на миномети и гранатомети. Страните се обвиняват взаимно за влошаване на ситуацията.

На 30 март руският президент Владимир Путин проведе видеоконференция с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Наред с други неща, той изрази загриженост от дестабилизацията на ситуацията в Донбас от страна на Киев.

Според говорителя на правителството в Берлин Меркел и Путин са коментирали и казуса с Алексей Навални. Правозащитната организация Amnesty International наскоро остро разкритикува условията в затвора на руския опозиционен политик. Навални е един от най-видните критици на Путин. Той оцеля при нападение с отрова в Русия през 2020 г. и се лекуваше в Германия. След завръщането си в родината си през януари Навални беше арестуван и осъден на повече от две години и половина затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 6
markov
преди 2 години
Меркел да дава тубичка вазелин и да праща тая Фон Лаен на червеното килимче при Путин. Той може и да се смили и да е със смазка...щото Ердоганя я подкара на сухо.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, много можели рашките без Европа, *** дават мило и драго да се довърши газопровода.Че иначе заплатките ще паднат и под Косово, че сега са на ниво Албания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Европа все още не може без руски газ но до 4-5 години ще може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
хех ... да не се налага на руснаците да проверяват да ли Европа може без руски газ , въглища , петрол и желязна руда ... само няколко държави са зависими от руските суровини , другите всички 22-23 държави са си подредили пъзела ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 9
redcretin
преди 2 години
Кон кат мре, най-много рита :)Време е за разпад на Рашастан окончателно - на губернийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
със злато.Но остави ти. В момента ЕС за няколко месеца без руски газ е чао.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
kmilchev
преди 2 години
Те си имат тяхна резервна система на плащане. Да не говорим за крипто плащанията, които са анонимни. На днешно време на глобализъм трудно може някой да те спре да купуваш или продаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
kmilchev
преди 2 години
Не всички са привърженици на отоплението на дърва и въглища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
cherney
преди 2 години
Рубли? А срещу какви пари ще купува Русия необходимите й стоки? Защото 75% от всичко, което се потребява в Русия е внос. И с какво ще плаща за тези стоки, ако не получава евро и долар за енерго ресурси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
baba_meca
преди 2 години
Нали ги санкционират от Крим като взеха... и какъв е крайният резултат? Ми крайният резултат е: Крим си е руски а западняците се ПРОВАЛИХА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още